Testele clasice RT-PCR efectuate pe un tampon nazofaringian pot ieși negative, chiar dacă virusul persistă adânc în cavitățile nazale, în mucoasa olfactivă.
Guilherme Dias de Melo (Pasteur) și colegii săi au analizat neuroepiteliul olfactiv - o mucoasă specializată sensibilă la mirosuri în interiorul cavității nazale - la șapte pacienți cu Covid-19, care nu au necesitat spitalizare și care au raportat pierderea mirosului.
Citește și
Coronavirusul modifică genele umane, astfel se explică simptomele de lungă durată
Italia a început un studiu cu câini pentru detectarea COVID-19 prin miros
Coronavirusul infectează și reproduce neuronii olfactivi, celulele imune și alte tipuri de celule din căptușeala olfactivă, ducând la inflamație și moarte celulară.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că materialul genetic al virusului a persistat la alți patru pacienți cu pierderea mirosului pe termen lung, care nu au fost detectați prin testarea PCR convențională, din tampoane nazofaringiene.
Infecția neuronilor olfactivi ai mucoasei olfactive nazale „ar putea constitui o cale de intrare în creier și ar explica de ce anumiți pacienți dezvoltă diverse manifestări clinice de natură psihologică (anxietate, depresie) sau neurologice (declin cognitiv), și probabilitatea de a dezvolta o boală neurodegenerativă, ce trebuie să facă obiectul unor noi cercetări”, notează Institutul Pasteur într-un comunicat de presă.