Patriarhul Daniel a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale. Slujba a avut loc la altarul de vară, cu respectarea distanțării sociale dintre credincioși.
„Fiecare trebuie să fie conștient, liber și responsabil când sănătatea sa se află în pericol, pentru că noi nu știm dacă suntem suficient de pregătiți să trecem dincolo. De aceea, părinții din pustie mai cereau de la Dumnezeu o clipă în plus a vieții pentru a se pocăi”, a avertizat miercuri Patriarhul României, vorbind despre lucrarea tămăduitoare a sfinților cuvioși Dimitrie cel Nou și Ioan Iacob de la Neamț. Principalele daruri cerute de Biserică la rugăciunea de obște sunt sănătatea și mântuirea, a subliniat Preafericirea Sa, porivit basilica.ro.
Patriarhul s-a referit la pandemia de coronavirus care afectează România, dar a evitat să îi îndrume pe credincioși la vaccinare.
„Deci să ne rugăm și noi Sfântului Dimitrie să înceteze această pandemie, care a devenit foarte agresivă și care a înmulțit suferința, lacrimile în toată țara și în toată lumea”, a spus părintele patriarh. Patriarhul României le-a cerut credincioșilor să respecte regulile de protecție sanitară. Dacă ne punem în pericol viața de aici, de pe pământ, riscăm să ne primejduim și mântuirea, a atras atenția Preafericirea Sa.
„Îi rugăm să ne dăruiască multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu, pace și bucurie, pentru a spori în credință și în iubire creștină, în sfințenie și în fapte bune, amintindu-ne mereu că viața și sănătatea sunt daruri primite de la Dumnezeu, pe care noi trebuie să le cultivăm prin rugăciune, smerenie și multă grijă, respectând cu strictețe sfatul medicilor și măsurile sanitare hotărâte de autoritățile competente.”
Pe 15 octombrie, Patriarhul a dat, din nou, un scurt mesaj în care îndemna credincioșii să respecte măsurile de protecție sanitară în pandemie. PF Daniel, totuși, nu a făcut nicio referire la necesitatea vaccinării anti-COVID.
Citește și: Patriarhul Daniel cere ca, în pandemie, oamenii să asculte de medici. Nu menționează vaccinul
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a admis, la finalul lunii iulie, că Patriarhul nu s-a vaccinat „fiind vorba de un drept și nu de o obligație”. Newsweek România a cerut Bisericii Ortodoxe să spună câți preoți și înalți ierarhi ai bisericii s-au vaccinat. Nu am primit răspuns.
Alți lideri religioși au avut o atitudine tranșantă încuranjând vaccinarea, oferindu-se ei înșiși ca exemplu.
Vaticanul a anunţat miercuri că a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor de peste 60 de ani, printre care se numără şi papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, şi persoanele vulnerabile, relatează EFE.
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă, a acceptat să se vaccineze public pentru a fi un exemplu pentru credincioşi.
Citește și: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a vaccinat
Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, a mers la unul dintre centrele de imunizare din municipiul Constanţa, unde personalul medical i-a administrat prima doză din vaccinul împotriva COVID-19.
Citește și: Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, s-a vaccinat anti-COVID