Pacienții cronici acuză că nu mai sunt primiți în spitale și sunt amânați la operații fără termen

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.09.2020 - 13:35
Pacienți în vârstă/FOTO: facebook.com

Pacienții cronici din România "nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte pe o perioadă nedefinită", acuză Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

SHARE

"Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți", afirmă reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, nemultumiți de faptul că ministrul Nelu Tătaru a afirmat că, pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus.

"Avem nevoie ca sistemul să fie reformat și nu pacienții cronici să fie criticați! Îi adresăm domnului Ministru Tătaru propunerea de a veni alături de noi și a găsi soluții pentru toți pacienții din România prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă odată limitele. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a urmărit cu uimire declarațiile domnului ministru al Sănătății Nelu Tătaru, potrivit cărora, pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus", afirmă reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Pacienții cronici adaugă că "În acest context, ne întrebăm dacă domnul ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum. Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită?"

"Considerăm că dacă pacienții evită să mai meargă la medic sau în spital se datorează în bună măsură și panicii create prin modul în care s-a comunicat pe durata pandemiei. Ca reprezentanți ai pacienților, considerăm că toată această perioadă a pandemiei ne-a arătat limitarea concentrării tratării pacienților cronici aproape exclusiv în spital. Ne-am dori ca în loc de critici, domnul ministru să vină cu propuneri concrete de reformare a sistemului, astfel încât pacienții cronici chiar să aibă acces echitabil la servicii medicale, tratament și să nu mai facă cozi interminabile în curțile spitalelor. Ne dorim ca pacienții cronici să aibă acces compensat la vaccinare tocmai pentru a nu deveni și mai vulnerabili", subliniază reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Pacienții cronici îi adresează public un mesaj ministrului Sănătății, Nelu Tătaru: "Pentru toate aceste motive, îi adresăm public domnului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propunerea și provocarea de a veni alături de noi, reprezentanți ai pacienților și de specialiști și a găsi soluții pentru toți pacienții din România prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit încă odată limitele."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te