OMS cere țărilor un răspuns „raţional” şi „proporţional” la noua variantă de COVID, Omicron

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.11.2021 - 17:35
OMS cere țărilor un răspuns „raţional” şi „proporţional” la noua variantă de COVID, Omicron. / Foto: ft.com

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cere statelor membre un răspuns ''raţional'' şi ''proporţional'' la varianta Omicron, apelând la calm în faţa noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile, informează AFP.

SHARE

''Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent'', a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva.

''Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile'', a mai spus el.

Citește și: Polonia reduce TVA, de la 23% la 8%, la energia termică, în încercarea de a combate inflația

''Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional'', instrumentul juridic de referinţă pentru OMS şi ţările semnatare, a mai spus el.

Şeful OMS a mai subliniat că organizaţia ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluţie'' şi a făcut apel la statele membre să procedeze într-un mod similar.

Acesta a subliniat că nu trebuie ''să fim surprinşi'' de această evoluţie; ''Asta fac virusurile''.

''Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze - fără să remediem inegalităţile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale şi de sănătate publică într-o manieră adaptată şi coerentă - cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutaţii într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica'', a susţinut Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citește și: Piedone face „showbiz” la S5: actrița Eugenia Șerban, alături de Zăvo, în echipa sa de consilieri

Semnalată în Africa Australă săptămâna trecută, această nouă tulpină a fost detectată pe toate continentele fapt care a determinat un număr tot mai mare de state să-şi suspende zborurile spre Africa Australă, să instituie dispozitive preventive şi, în cazul celor care stau bine cu rezervele de vaccinuri, să-şi îndemne populaţia să recurgă la doza a treia.

Directorul OMS a mulţumit ''Botswanei şi Africii de Sud că a detectat, secvenţiat şi semnalat această variantă atât de rapid'' şi a spus că este ''profund preocupat de faptul că aceste ţări sunt acum penalizate de alte state pentru că au procedat aşa cum trebuie''.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.