Polonia reduce TVA, de la 23% la 8%, la energia termică, în încercarea de a combate inflația

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.11.2021 - 17:19
Polonia reduce TVA, de la 23% la 8%, la energia termică, în încercarea de a combate inflația. / Foto: blog.radissonblu.com

Polonia va TVA aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor destinate diminuării impactului inflaţiei, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. În Polonia, inflaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, transmite Reuters.

SHARE

Şomajul redus şi cererea solidă a consumatorilor din Europa Centrală şi de Est s-au combinat cu o serie de factori globali precum creşterea preţurilor la carburanţi şi perturbările lanţurilor de aprovizionare pentru a alimenta inflaţia. Această situaţie creează o problemă pentru Guvernul de la Varşovia care se laudă cu faptul că a majorat puterea de cumpărare a cetăţenilor obişnuiţi prin ajutoare sociale generoase şi creşterea salariului minim.

"Reducem TVA la încălzirea în sistem centralizat de la 23% până la 8%", a declarat Mateusz Morawiecki într-o conferinţă de presă, adăugând că reducerea va intra în vigoare în primele trei luni din 2022.

Citește și: VIDEO A fost deschis lotul 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda: 24,25 de kilometri, în șapte ani

Polonia a redus și taxele la benzină, gaze naturale şi electricitate 

Această măsură se adaugă unui pachet anunţat săptămâna trecută, pachet ce include reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodării, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,54 miliarde de dolari).

Premierul polonez a precizat că şi alte măsuri ar putea fi adoptate dacă inflaţia va rămâne la un nivel ridicat. Morawiecki susţine că, potrivit analiştilor, măsurile anunţate până acum de guvernul de la Varşovia ar putea diminua inflaţia cu 1,0-1,5 puncte procentuale.

Citește și: Piedone face „showbiz” la S5: actrița Eugenia Șerban, alături de Zăvo, în echipa sa de consilieri

Potrivit unei estimări preliminare publicată marţi de oficiul de statistică din Polonia, indicele preţurilor de consuma înregistrat o creştere de 7,7% în luna noiembrie, peste estimările analiştilor şi de asemenea un nivel cu care Polonia nu s-a mai confruntat după 2000.

Guvernele din Europa şi din întreaga lume se confruntă cu presiuni similare din partea inflaţiei, ca urmare a creşterii preţurilor globale la energie şi a perturbărilor apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare din cauza pandemiei de coronavirus şi a carantinelor impuse pentru a opri răspândirea virusului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.