80% dintre persoanele diagnosticate cu rujeolă în UE/SEE în ultima perioadă nu erau vaccinate, arată statisticile.
Cazurile de rujeolă (pojar) în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (UE/SEE) au înregistrat o creştere considerabilă în ultimele 12 luni (februarie 2024 - ianuarie 2025) comparativ cu anul precedent.
O boală contagioasă face victime în Europa. Românii evită să se vaccineze de teama efectelor adverse
Acest lucru indică faptul că virusul circulă activ în regiune, iar numărul cazurilor ar putea continua să crească în primăvara anului 2025, conform datelor recente ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Imunizarea cu două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) rămâne cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a acestei boli extrem de contagioase. Cu toate acestea, datele arată că 80% din persoanele diagnosticate cu rujeolă în UE/SEE în ultima perioadă nu erau vaccinate.
Citeşte şi: Un test de sânge ar putea detecta boala Parkinson cu mult înainte de apariţia simptomelor
În majoritatea ţărilor europene, mai mult de 90% dintre copiii cu vârsta între 1 şi 2 ani sunt vaccinaţi împotriva rujeolei. În România, la începutul anilor 2000, rata de imunizare ajunsese la un nivel record de 98%, conform statisticilor Băncii Mondiale.
Cu toate acestea, în prezent, după desfăşurarea campaniei guvernamentale „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”, aproximativ un copil român din patru nu este vaccinat împotriva acestei boli, menâionează Monitorul Social.
Citeşte şi: Cel mai bun pește pentru creier, ignorat de români. Ce recomandă Vlad Ciurea de Florii și nu numai