De cele mai multe ori, această problemă este provocată de afecțiuni banale, cum ar fi o viroză. Totuși, în anumite situații, mai ales dacă persistă mai mult timp, poate fi semnul unei boli a glandei tiroide.
O banală răgușeală, semnul ascuns al unei afecțiuni medicale grave. Poți ajunge pe masa de operație
Pacienții cu noduli la tiroidă pot experimenta, pe lângă răgușeală, și schimbări ale vocii, dureri în gât și dificultăți la înghițire. În funcție de tipul nodulului tiroidian și de severitatea simptomelor, poate fi necesară o intervenție de chirurgie endocrină.
Este esențial ca aceste formațiuni să fie descoperite din timp și investigate minuțios pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.
Deși majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, există și cazuri în care pot indica un cancer tiroidian, necesitănd operație. Medicul poate recomanda și alte metode terapeutice, precum iodoterapia (terapia cu iod radioactiv) sau tratament hormonal.
Citește și: Din ce alimente putem lua nutrienții de care avem nevoie pentru a lupta cu osteoporoza?
O alternativă la operație este ablația prin radiofrecvență, sub ghidaj ecografic, care permite micșorarea nodulului până la dispariția acestuia. Totuși, în cazul nodulilor maligni sau al celor benigni care provoacă simptome severe, cea mai utilizată intervenție este tiroidectomia, operație prin care glanda tiroidă este extirpată parțial sau total.
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este important ca pacientul să se adreseze unor centre medicale specializate, cu echipe chirurgicale experimentate în realizarea unor astfel de intervenții, însă înainte de toate, cel mai important aspect este prevenția.
Citește și: Leguma care îți întinerește tenul dacă o consumi. E rară și doar semințele costă 20 lei
E foarte important să consultați un medic specialist în cazul în care vă confruntați cu o afecțiune medicală, chiar și una minoră și să NU vă tratați singuri cu medicamente sau cu „rețete minune” de pe internet.