Nu ai certificat COVID, nu te poți caza la hotel sau intra în mall. Vezi toate restricțiile

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.10.2021 - 18:55
Nu ai certificat COVID, nu te poți caza la hotel sau intra în mall. Vezi toate restricțiile. / Foto: cancan.ro

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19.

SHARE

30 de zile fără nunți, botezuri sau conferinţe

Noile măsuri prevăd interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a evenimentelor private, nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri şi limitarea programului magazinelor între orele 5,00 şi 21,00, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a menţionat, într-o conferinţă de presă, că folosirea unui certificat verde COVID care este fals sau care nu este al persoanei care îl prezintă duce la deschiderea unui dosar penal, fiind infracţiune.

Citește și: Nou record de români vaccinați cu prima doză: 86.385 de persoane în 24 de ore

Circulația interzisă după ora 22.00, accesul în zonele neesențiale doar cu certificat COVID

"De la ora 22,00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, mai puţin excepţiile pe care le cunoaşteţi, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul respectiv", a precizat şeful DSU.

Potrivit acestuia, accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

"Pentru magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră pe certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală", a completat Arafat.

Şeful DSU a precizat că pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale se va putea intra doar cu certificatul verde, "pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde - vaccinat sau trecut prin boală".

Citește și: Ce au înțeles românii despre certificatul verde: „semnul fiarei”, „dictatură”, „stăpânii de afară”

"Tot ce este în mall numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare. (...) Adică intră pe uşa intrării de la mall şi îmi spune că merge la supermarket, după care te trezeşti cu el în cinematograf! Deci, nu va merge acest lucru. Esenţiale sunt magazinele de alimente şi tot ce vinde partea alimentară, care este esenţială. În rest, mall-uri etc., se intră cu certificat verde", a explicat Arafat, întrebat despre faptul ca în mall-uri sunt şi farmacii şi magazine alimentare.

Totodată, el a menţionat că rămâne valabilă livrarea la domiciliu după orele 21.00 şi pe durata nopţii.

Masca, obligatorie "peste tot"

Raed Arafat a subliniat că prin hotărârea adoptată de Guvern masca devine obligatorie "peste tot".

"Se anulează toate excepţiile pentru mască, gen: birou cu cinci persoane vaccinate, cu zece persoane vaccinate. Iar în exterior singurele activităţi care rămân fără mască sunt activităţile sportive individuale sau dacă se practică sport în condiţiile pe care le prevede hotărârea, atunci este ok. În rest, masca devine obligatorie în următoarea perioadă. Ne-am întors la situaţia pe care am avut-o", a explicat el.

Potrivit acestuia, măsurile ar urma să intre în vigoare de luni.

Citește și: Mașină full-hybrid, mild-hybrid sau plug-in hybrid?

Nu ai certificat COVID, nu poţi să te cazezi în hotel

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, referindu-se la românii care vor dori să plece în concediu în perioada următoare, că în hoteluri vor fi cazate doar persoanele care au certificat verde, respectiv sunt vaccinate sau au trecut prin boala COVID - 19.

După şedinţa de Guvern, Raed Arafat a fost întrebat de jurnalişti ce sfat le dă românilor care vor dori să petreacă concediul în perioada următoare, având în vedere zilele libere de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie.

"Dacă îi primesc alte ţări! (...) Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost - pentru că, atenţie, ce n-am zis: şi la unităţile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv în hoteluri. Nu test. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe ţări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o şedinţă la Ljubljana, la Preşedinţia slovenă, şi primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment", a explicat Arafat.

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public. Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber

Noile restricţii pentru limitarea pandemiei de COVID-19 prevăd și desfăşurarea fără public a competiţiilor sportive şi interzicerea concertelor şi a spectacolelor în aer liber.

"Activităţile competiţiilor sportive vor fi desfăşurate fără public în următoarea perioadă. Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală", a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU a mai spus că restaurantele vor continua să funcţioneze, cu limitarea programului până la ora 21,00, însă doar pentru persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te