Noua variantă de Covid îi îngrijorează pe oamenii de știință

DE Edi Neagu | 25.11.2021 - 10:38
Semnal de alară al oamenilor de știință. FOTO: Pexels.com

Mutațiile ar putea provoca un nou val al epidemiei de Covid, spun experții.

SHARE
Oamenii de știință spun că noua variantă a Covid, care are un "număr extrem de mare" de mutații, ar putea provoca noi valuri ale epidemiei din cauză că se ferește de apărarea organismului, scrie Guardian, citat de Hotnews.ro.
 
Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențiere genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, deoarece o serie de mutații ar putea ajuta virusul să evite mecanismul imunitar.
 
Varianta B.1.1.1.529 are 32 de mutații în proteina spike, partea din virus pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a pregăti sistemul imunitar împotriva Covid.
 
Mutațiile din proteina spike pot îmbunătăți capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi în organism, dar și îngreuna atacul celulelor imunitare împotriva agentului patogen.
Varianta a fost reperată pentru prima dată în Botswana, unde trei cazuri au fost secvențiate în prezent. Alte șase au fost confirmate în Africa de Sud, iar unul în Hong Kong, la un călător care se întorcea din Africa de Sud.
Dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College din Londra, a postat detalii despre noua variantă pe un site cu informații publice despre genom, menționând că "numărul incredibil de mare de mutații la proteina spike sugerează că acest lucru ar putea fi cu adevărat îngrijorător".
 
Într-o serie de tweet-uri, Peacock a spus că "ar trebui foarte, foarte mult monitorizată din cauza acelui îngrozitor profil al spike-ului", dar a adăugat că s-ar putea totuși dovedi a fi un "grup ciudat" care nu este foarte transmisibil.
"Sper că acesta este cazul", a scris el.
 
 
Dr. Meera Chand, director Covid-19 în cadrul Agenției britanice de securitate sanitară, a declarat că, în parteneriat cu organisme științifice din întreaga lume, agenția monitorizează în permanență situația variantelor Sars-CoV-2 pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă la nivel mondial.
 
"Deoarece este în natura virusurilor să mute des și la întâmplare, nu este neobișnuit ca un număr mic de cazuri să apară cu noi seturi de mutații. Orice variantă care prezintă semne de răspândire este evaluată rapid", a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.