„Zidurile nu sunt suficiente pentru a face o schimbare în sistemul medical românesc. Sunt un prim pas important, dar nu e suficient. Ce facem de acum încolo, ce facem cu aceste ziduri?”, se întreabă Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, de la asociația care construiește primul spital pentru copii din România realizat exclusiv din donații.
Zidurile sunt aproape gata. Noua clădire amplasată în curtea spitalului „Marie Curie” din București va fi terminată în vara anului 2022 sau cel târziu în toamnă. Se lucrează la finisajele interioare și deja se vede că spitalul va fi cu totul altfel decât ce s-a făcut până acum în sistemul public românesc.
Investiția totală, inclusiv în echipamente medicale, este de 30 de millioane de euro, bani care vin exclusiv din donațiile a peste 350.000 de români și 5.600 de companii.
Clădirea are 12.000 de metri pătrați, 9 niveluri (subsol, parter, mezanin și 6 etaje) și 187 de paturi, cu prima secție de radioterapie dedicată copiilor, cu echipamentele cele mai moderne din sudul Europei, secții de radioterapie, oncologie, hematooncologie, 5 camere sterile, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă și un bloc operator cu 5 săli de operație.
De fapt, acest spital pentru copii nu se va simți ca un spital. În primul rând pentru că toată aparatura medicală din saloane este ascunsă în perete.
„La etajul trei, nu avem doar saloane și cabinete. Vor fi spații de relaxare, de joacă, o mică sală de cinema și radio, plus spațiu pentru terapie.
În saloane, avem paturi încastrate în perete, pentru ca mamele să poată dormi civilzat alături de copii lor. Să nu se mai chinuiască pe scaune. În băi, nu mai există gresie și faianță, căci adună infecții nosocomiale, ci o vopsea specială, care nu strânge bacteriile și care formează o suprafață ușor de curățat.
Am ales culoarea galbenă pentru că s-a dovedit linistitoare pentru pacienți. Lucrăm cu o arhitectă care studiază inclusiv terapia culorilor”, a explicat Oana Gheorghiu, pentru Newsweek România.
Spitalul va avea saloane de oncologie cu camere sterile. Cu o caracteristică specială: copiii care vor fi izolați 2-3 săptămâni, pentru perioada când imunitatea e scăzută, vor putea să comunice, printr-un perete transparent, cu cei care se joacă. Doar dacă vor.
„Dacă nu, pot închide jaluzelele. Am testat la Timișoara că interacțiunea ajută enorm. Copiii izolați vorbeau printr-o tabletă cu ceilallți. Inclusiv analizele au fost mai bune”, a povestit Oana Gheorghiu.
Un proiect pilot, un nou mod de gândire
Acestea sunt zidurile. Moderne. Dar pentru o schimbare reală în sistemul medical e nevoie de mai mult. E nevoie și de construcția unei noi mentalități. Aici șantierul e mai complicat și de mai lungă durată. Dar e realizabil.
De exemplu, la spitalul construit de Asociația „Dăruiește Viață”, ferestrele nu se deschid. E o măsură normală de protecție, căci fiecare fereastră deschisă înseamnă microbi care pătrund în saloane și în sălile de operații.
Aerul este filtrat de o uzină specială aflată pe acoperiș. Dar...
„Am avut inclusiv această discuție despre faptul că nu există ferestre în blocul operator. Unii medici ne-au întrebat cum aerisesc. Păi există o instalație specială de aer condiționat, care filtrează aerul. M-au întrebat: și dacă se strică?
E această teamă din spitalul public că lucrurile se repară greu”, a menționat Carmen Uscatu.
Uzina de filtrare a aerului de pe noua clădire a spitalului
Clădirea este aproape gata, dar cele două fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață” au înțeles, în acești ani de când lucrează la construcția sa, că e nevoie de mult mai multă muncă.
„Pentru că nu vrem să mutăm vechile obiceiuri în noul spital, propunem un proiect pilot, primul parteneriat real între societatea civilă, care a construit un spital, și statul român, prin Ministerul Sănătății. Împreună să testăm un altfel de a face management.
Lăsați-ne pe noi să folosim modele de afară, să gândim un management bazat pe eficiență, să ne uităm unde sunt găurile, de ce nu merge treaba, ce e bine și ce poate fi păstrat.
Eficiența înseamnă calitate a serviciilor medicale. Statul român nu are nimic de pierdut. Doar pacientul are de câștigat”, a explicat Oana Gheorghiu.
Carmen Uscatu a explicat că specialiștii internaționali consultați de Asociația „Dăruiește Viață”, împreună cu cei români, au creat un master plan care include nu doar clădirea ce va fi gata în curând, ci și o a doua clădire, construită tot în curtea „Marie Curie” din București, plus imobilul vechi, în care funcționează acum spitalul și care va deveni o zonă pentru cercetare medicală.
„Astfel încât, la nivel operațional să fie schimbate cu totul lucrurile în timp. În România, în sistemul public, spitalele sunt organizate pe secții, iar centrul atenției cade pe medic. Pacientul vine la un doctor, dar dacă mai e nevoie de alte analize e mutat la alt medic. Ping-pong.
În Germania, e un model care funcționează de 20 de ani, organizarea pe centre de boală, în jurul pacientului. E un singur punct în care stă pacientul, nu se mai mută de la chirurgie, la terapie intensivă, la oncologie.
Un pacient cu o tumoră craniană se va întoarce din sala de operații tot pe oncologie, nu se va duce pe neurochirurgie, cum se întâmplă acum. Nu va mai fi plimbat prin spital.
E un avantaj și pentru medici, căci aceștia vor lucra multidisciplinar și interdisciplinar. Doctorii vor discuta între ei și vor lua o decizie împreună pentru un pacient. În plus, toate asistentele sunt la un loc și dintr-o dată personalul devine suficient”, este noul model de gândire - cu pacientul în mijloc - pe care îl propun Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.
Mesajul lor este simplu, într-o perioadă în care tot mai mulți români par că renunță la luptă: „Nu trebuie să fim resemnați. Trebuie să punem presiune pe autorități. Doar așa putem schimba. E un efort al românilor de a construi acest spital, primul pentru copii din 30 de ani.
Statul a arătat că nu poate, societatea da. Să lăsăm societatea să se ocupe până la capăt.”
___________________
Cum donezi pentru noul spital de copii construit de Asociația „Dăruiește Viață”:
1. Online cu cardul sau PayPal, pe www.daruiesteviata.ro, în nume propriu sau în memoria cuiva drag pe www.daruiesteviata.ro/in-memoriam
2. Prin SMS la 8864 cu mesajul ”SPITAL” pentru o donație lunară de 4 euro
3. În propria campanie de fundraising pe www.daruiesteviata.ro/campanii sau achiziționând un cadou de pe Raftul de Fericire (www.daruiesteviata.ro/cadouri)
4. Prin transfer bancar, în conturile Asociației, deschise la ING Bank, RON: RO08 INGB 0000 9999 0317 5286 și EURO: RO68 INGB 0000 9999 0471 5148
Modalități implicare companii: prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit prin completarea online a unui contract de sponsorizare. Toate detaliile pe www.daruiesteviata.ro/sponsorizeaza