VIDEO Cum arată spitalul pentru copii construit din donațiile românilor. Când va fi gata

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 18.12.2020 - 19:19

Prima clădire a primului Spital Național pentru Copii cu Cancer, Boli Grave și Traumă, construit exclusiv din donațiile românilor, este aproape gata. S-a trecut deja la compartimentarea interioară și la finisaje.

SHARE

Investiția pentru prima clădire nouă din curtea Spitalului pentru Copii „Marie Curie” din București a intrat în ultima fază a construcției. 

Investiția totală, inclusiv în echipamente medicale, este de 30 de millioane de euro, bani care vin exclusiv din donațiile românilor. Până acum au contribuit peste 350.000 de români și 4.000 de companii.

„Suntem în mijlocul lucrărilor de finisare. Se lucrează pe interior, la compartimentăr și la finisaje. Zilele acestea ne-am întâlnit cu echipa de lucru și am stabilit ultimele detalii, astfel încât la finele anului viitor să fim gata cu construcția.

La jumătatea lunii ianuarie – începutul lui februarie, începem să lucrăm la blocul operator. Suntem pe drumul cel drept și tot mai aproape de conturul final”, a declarat Oana Gheorghiu, de la Asociația „Dăruiește viață” pentru Newsweek România.

Prima clădire are aproximativ 12.000 de metri pătrați, 9 niveluri (subsol, parter, mezanin și 6 etaje) și 187 de paturi.

„Pandemia nu a afectat grav lucrările de construcție a spitalului. S-a lucrat cu echipe mai mici și s-au produs unele întârzieri, mai ales la transportul de materiale și echipamente, mai ales în perioada lock-down-ului.

Dar am reușit să continuăm lucrul și, din fericire, nu am avut focar de infecție, deși avem 80-100 de muncitori pe șantier. Dar au lucrat pe echipe diferite.

Am avut mici probleme legate de consultanții străini cu care colaborăm, pentru că la noi nu prea s-au făcut spitale și vrem să îl facem la standarde europene, și care nu au mai putut să vină. Discutăm pe Zoom, dar e mai dificil”, a explicat Oana Gheorghiu.

Asocația „Dăruiește viață” și-a propus un plan ambițios: să mai construiască încă o clădire, tot la „Marie Curie”, de dimensiuni similare și care, împreună cu imobilul vechi al spitalului, renovat, să dea naștere unui campus medical cu mai multe premiere pentru medicina românească. 

„Vom aveam prima secție de radioterapie dedicată copiiilor, cu echipamentele cele mai moderne din sudul Europei, dar și personal medical specializat la clinici de specialitate din Roma și Dublin.

Am decis să facem o nouă clădire după discuții cu corpul medical de la «Marie Curie».

În prima clădire, vor exista secții de radioterapie, oncologie, hematooncologie, 5 camere sterile, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă și un bloc operator cu 5 săli de operație.

Mai sunt și alte secții importante, care vor intra în a doua clădire. Toate specialitățile vor fi în spații noi.

În vechea clădire, consolidată vor fi spații administrative, spații de cazare pentru copii și părinți care nu au nevoie de internare continuă, spații de educație și pentru cercetare”, a explicat Carmen Uscatu.

Vechea clădirea va fi reorganizată pentru a crea condiții pentru părinții ai căror copii sunt internați. 

Un salon prietenos

Pentru ca proiectul să fie dus până la capăt, mai e nevoie de finanțare. Cei care vor să contribuie în continuare pot dona pe site-ul daruiesteviata.ro sau prin SMS, la 8864 (cu textul „Spital”; prin SMS se pot dona câte 4 euro). Companiile pot redirecționa 20% din impozitul datorat statului. 

Citește și: VIDEO Donează și salvează o viață. Primul Spital Național pentru Copii are nevoie de sprijin

„Prima clădire este estimată la 30 de milioane de euro, 18 milioane construcția și 12 milioane echipamentele medicale. Statul român nu a venit în parteneriat cu noi.

A doua clădire va fi similară ca suprafață, respectiv 12.000 de metri pătrați, deci cu un cost similar de construcție.

Prima clădire va fi gata în 2021, a doua în 2025”, a menționat Oana Gheorghiu. 

Carmen Uscatu a precizat că noul spital este gândit în așa fel încât să fie prietenos cu pacienții copii și cu părinții lor. să nu dea impresia de închisoare, așa cum o fac saloanele vechi, ci de spațiu de joacă unde are loc și un act medical, cu aparatura medicală ascunsă în pereți.

„Cu arhitecta Raluca Șoaita, am gândit un spital care să fie prietenos. Vor fi saloane cu niște culori care să dea liniște, un loc în care mamele se vor putea odihni pe un pat, nu pe un scaun, un loc care va arăta ca o cameră de joacă, pentru că partea medicală va fi mascată.

Vom avea spații de joacă, un cinematograf, un studio radio. Copiii cu imunitate scăzută vor fi protejați, dar se vor putea vedea prin geam cu ceilalți.

Va fi un fundal sonor de natură, discret.

E esențial, căci dincolo de tratamente, trebuie să ne  gândim la sufletul lor”, a explicat Carmen Uscatu, de la Asociația „Dăruiește viață”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te