Moscova folosește coronavirusul pentru a răspândi confuzia în Europa

DE Alexandru Pop | 23.03.2020 - 08:38
Putin influențează Europa/FOTO: kremlin.ru

Rusia își dezlănțuie potențialul cibernetic pentru a transforma coronavirusul într-un instrument pentru a răspândi confuzia și a răspândi frica în Europa.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE
Aceste manevre pot lua forma unor speculații care să reducă impactul Covid-19 la acela al unei gripe simple, așa cum a fost publicat de o platformă pro- Kremlin, sau surse care fac previziuni dramatice şi care avertizează că acest virus va pune capăt civilizației pe care o cunoaștem, potrivit La Vanguardia, citat de Rador, potrivit Hotnews.
 
Care vor fi următorii pași logici după marșul triumfal al coronavirusului de pe planetă? În cel mai bun dintre scenarii, apariția mai multor zone relativ închise, civilizații, spații mari și, în cel mai rău caz, o lume ca în Mad Max și Rezident evil", lansează intoxicări Geopolitica.ru.
 
Alte platforme lansează teorii ale conspirației, plasând originea virusului într-o armă biologică puternică pe care nord-americanii au pregătit-o sau acuzând marile companii farmaceutice că îi exagerează impactul pentru a-şi mări vânzările, fără a uita să menționeze numele unor personalități presupus infectate precum Papa Francisc.
 
Conform analizei efectuate de echipa de experți a Serviciului de Acțiune Externă al UE, obiectivul dezinformării pro-Kremlin nu este acela de a vinde o anumită idee, ci de a semăna confuzie, de a extinde "fapte alternative". Practica standard în presa pro-rusă a găsit acum o nouă sursă de energie cu această pandemie. Echipele UE au detectat o campanie semnificativă de dezinformare desfășurată prin aceste mijloace pentru a agrava percepția asupra impactului coronavirusului, a provoca dezordine și a declanșa alarma socială.
 
"Subliniem că sursa este bazată fie în Rusia, fie poate fi vorba despre o platformă care este evident sau a fost identificată în trecut drept pro-Kremlin", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Astano, care a recunoscut că s-a înregistrat o creștere a acestei dezinformări alimentată din afara Uniunii Europene prin mijloace sau platforme în relație directă sau indirectă cu Moscova.
 
Este vorba despre afirmații care se bazează pe analizele efectuate în mod regulat de către grupul de lucru East StratCom creat în 2015 de UE cu obiectivul specific de monitorizare a campaniilor de dezinformare efectuate de Rusia.
 
Orice implicare în aceste campanii de dezinformare legate de coronavirus este respinsă de Moscova. "Sunt acuzații nefondate care, în situația actuală, sunt probabil rezultatul unei obsesii anti-ruseşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov. Negarea are credibilitate redusă la Bruxelles. "Se știe deja că reacția oficială a Rusiei este să se distanțeze și să spună că nu este vorba de ei", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te