Montau la pacienţi dispozitive recuperate de la pacienţi decedaţi. Sunt percheziţii de amploare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.02.2023 - 09:47
Montau la pacienţi dispozitive recuperate de la pacienţi decedaţi. Sunt percheziţii de amploare - Foto: Facebook/Dan Timofte

Chiar în aceste momente procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins la Spitalul "Sfântul Spiridon", din Iaşi. Este vizat managerul unităţii, Dan Timofte, care a primit o vizită neanunțată.

SHARE

Poliţiştii de la DIICOT fac percheziţii în toate secţiile unității medicale. S-a ajuns în situația în care pacienților le este teamă să se mai prezinte la spital, știind că vor fi lăsați în voia sorții, medicii neavând nici medicamente, nici materiale sanitare, conform Bună Ziua Iaşi.

Percheziţiile au loc în Spitalul Militar "Sfânta Maria", din Braşov, la Secţia de Cardiologie, ca şi la Iaşi. Procurorii fac descinderi şi la un ONG, dar şi la două firme de echipamente medicale.

Concret, ar fi vorba despre refolosirea unor stenturi, conform Digi24. Teoretic, susţin specialiştii, un stent odată montat nu mai poate fi demontat şi refolosit.

Implicat ar fi, cel puţin la Iaşi, susţine BZI, şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că acesta nu doreşte să demită actuala conducere a unităţii medicale ieşene.

Totuşi, "atâta timp cât dispozitivul este steril, pe datele teoretice existente în literatura de specialitate, o astfel de utilizare, în Cardiologie, unde fiecare minut contează şi este vorba despre salvarea vieţii unui om", o astfel de utilizare este posibilă, spun surse medicale de specialitate.

IGPR anunţă că au loc 24 de percheziţii în Braşov, Iaşi şi Neamţ, într-un dosar de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune.

Sunt vizaţi medici care ar fi făcut operaţii cu încălcarea procedurilor de lucru, afectând sau punând în pericol sănătatea pacienţilor, conform News.ro.

Încălcări ale prevederilor legale în domeniul Construcţiilor

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul Construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată, afirmă anchetatorii. Nouă persoane vor fi duse la audieri şi vor fi audiaţi mai mulţi martori.

Citeşte şi: Poliţia Bucureşti, lucruri suspecte la achiziţia de echipamente pentru dotare. DNA face percheziţii

”La această oră, în vederea completării materialului probator într-o cauză complexă, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară (17 – D.I.C. şi 7 – D.I.C.E.). Activităţile se desfăşoară în judeţele Braşov (3), Iaşi (20) şi Neamţ (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unităţi medicale - spitale (5) şi la un O.N.G. (1)”, transmite IGPR.

Dare de mită, luare de mită şi falsuri

Totodată, vor fi făcute 8 controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare 4 ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.
 
Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora.
 
De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.
 
”După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală-Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale”, precizează IGPR.
 
 
De asemenea, vor fi puse în executare 9 mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul I.P.J. Iaşi.
 
La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava.
 
Activităţile de control se vor desfăşura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
 
Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi Ministerului Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te