Compania din Cambridge, Massachusetts, a declarat marți că primii copii au primit doze în cadrul studiului pe care Moderna îl realizează în colaborare cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase și o divizie a Departamentului Sănătate și Servicii Umane.
Testări pe copii vor face și Pfizer și Johnson & Johnson
„Acest studiu pediatric ne va ajuta să evaluăm siguranța potențială și imunogenitatea vaccinului nostru la această categorie importantă de vârstă”, a declarat șeful executivului Moderna, Stephane Bancel.
Citește și
Cum poți să afli dacă te vei vaccina cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca
Moderna a început un studiu clinic pentru un nou vaccin candidat anti-COVID
Campania de vaccinare Covid-19 din SUA s-a adresat până acum adulților, care prezintă un risc mai mare de forme severe cauzate de coronavirus decât copiii.
Vaccinurile Moderna și Johnson & Johnson sunt autorizate pentru utilizare la adulți de 18 ani și peste, în timp ce vaccinul de la Pfizer/ BioNTech este autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.
Dacă rezultatele testării sunt pozitive, elevii din clasele m ari de școală și de liceu ar putea primi vaccin în toamnă, după care urmează copiii de vârstă școlară elementară la începutul anului 2022.
Atât Pfizer cât și Moderna au început anul trecut studii clinice ale vaccinurilor pentru adolescenți cu vârsta de peste 12 ani.
6.750 de copii participă la studiu
Ambele studii au subiecți vaccinați complet și rezultatele sunt în așteptare. J&J intenționează să înceapă testarea pediatrică a vaccinului său.
Noul studiu Moderna, care combină faza 2 și 3, are ca scop vaccinarea a 6.750 de copii și va fi realizat în două părți, potrivit companiei.
Prima parte a studiului va testa diferite doze de vaccin la copii. Cercetătorii vor examina siguranța și răspunsul imun la diferite doze pentru a determina care vor fi folosite în a doua parte a studiului.
În a doua parte, alți subiecți vor fi repartizați aleatoriu pentru a primi două doze fie de vaccin Moderna, fie de un placebo, la distanță de 28 de zile. Cercetătorii vor urmări siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea vaccinului.