Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei

DE Florentina Enache | Actualizat: 15.06.2025 - 11:36
Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei? Acest nutrient important contribuie la imunitate, echilibru hormonal și vindecarea mai rapidă a organismului.

SHARE

Zincul este un mineral esențial care joacă un rol vital în funcția imunitară, vindecarea rănilor, echilibrul hormonal și chiar sănătatea pielii.

Deși se găsește în alimente precum carnea, fructele de mare și leguminoasele, multe persoane au un deficit de zinc, în special în perioadele de stres sau boală.

Citește și: De ce nu este bine să iei prea multe suplimente de calciu? Ce se poate întâmpla în organism?

Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei

Administrarea unui supliment de zinc timp de doar două săptămâni poate ajuta în multe privințe, cum ar fi întărirea imunității, reducerea inflamațiilor și îmbunătățirea aspectului pielii.

Eric Berg, expert în sănătate cu peste 2 milioane de abonați pe YouTube, a prezentat recent diversele beneficii neașteptate care ar putea apărea în organism dacă începeți să luați zinc timp de două săptămâni sau mai mult.

Citește și: Cum se iau în mod corect suplimentele de vitamina D? Altfel, nu au efect. Cum acționează în corp?

„Zincul are capacitatea de a corecta defectele intestinale, ceea ce poate preveni infecțiile secundare, alergiile și tot felul de inflamații intestinale”, afirmă Berg, conform She Finds.

Mineralul esențial care protejează organismul de virusuri și cancer. Din ce alimente îl iei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Zincul ajută peste 200 de enzime din corp să funcționeze corect. Crește testosteronul și întărește celulele care luptă împotriva cancerului și virusurilor. Dacă ai ulcer la stomac, carnosina de zinc este un tratament bun, explică Berg.

Pe lângă susținerea intestinului și a sistemului imunitar, zincul are potențialul de a îmbunătăți echilibrul hormonal și rezistența generală a corpului.

Citește și: Cum ajută Vitamina D și usturoiul ca să ai o imunitate de fier? Vremea caldă nu pune pe fugă viruşi

Rolul său în producția de testosteron poate ajuta la menținerea energiei, a stării de spirit și a mușchilor, aspecte deosebit de importante odată cu înaintarea în vârstă.

Zincul poate oferi, de asemenea, protecție împotriva bolilor cronice și a infecțiilor, fiind un instrument puternic pentru sănătatea pe termen lung.

Adăugarea zincului în rutina zilnică, mai ales dacă aveți o deficiență, poate oferi beneficii ample pentru sănătate în doar câteva săptămâni. 

Alimente cu zinc

Zincul se găsește în multe alimente care fac parte din dieta obișnuită, în special în carne și fructe de mare, dar și în cereale integrale, fasole și nuci. Iată câteva surse alimentare de zinc:

Stridii

Stridiile conțin de departe cel mai mult zinc dintre toate alimentele, cu 74,1 miligrame într-o porție de 85 de grame de stridii gătite. Aceasta reprezintă 673% din valoarea zilnică medie.

Crab

Un alt crustaceu bogat în zinc este crabul. O porție de crab regal din Alaska gătit (85 grame) conține 6,48 miligrame de zinc, ceea ce echivalează cu 59% din valoarea zilnică. Consumați multe crustacee pentru a obține o doză mare din aportul zilnic de zinc.

Carnea de vită

Carnea roșie, în special carnea de vită, conține mult zinc. O porție de 85 de grame de friptură de vită vă oferă 8,44 miligrame de zinc.

Carnea de porc

Carnea de porc oferă, de asemenea, mult fier și zinc, care vă ajută să vă completați dieta. O porție de 115 grame de cotlet de porc conține 2 miligrame de zinc.

Homar

Pe lângă stridii și carne de crab, homarul este un alt crustaceu care conține mult zinc. O porție de 85 de grame de homar gătit conține 6,18 miligrame de zinc. Combinați homarul cu fasole sau mazăre și savurați această masă bogată în zinc.

Năut și alte leguminoase

Leguminoasele, inclusiv fasolea și nucile, conțin cantități semnificative de zinc. Năutul este o sursă excelentă de acest nutrient. O porție de năut (100 de grame) conține 1,5 miligrame de zinc.

Caju și alte nuci

Nucile sunt o gustare excelentă pe tot parcursul zilei, iar multe dintre ele sunt surse excelente de zinc pentru o dietă echilibrată.

50 de grame de caju conțin 3 miligrame de zinc. Caju este o modalitate gustoasă de a crește aportul de zinc pe parcursul zilei.

Ovăz

50 de grame de ovăz furnizează 1,5 miligrame de zinc. La fel ca leguminoasele, ovăzul (și alte cereale integrale) conține fitati, care pot afecta modul în care organismul absoarbe zincul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te