Dezvoltarea tehnologiilor de interfață care pot interveni cu precizie în orice regiune și circuit cerebral poate combina diagnosticarea cu intervenția terapeutică, accelerând medicina personalizată a creierului. Ultrasunetele, utilizate până acum aproape exclusiv pentru a obține imagini ale corpului, se transformă rapid într-o terapie țintită care poate interveni asupra creierului, conform autorilor unui nou studiu.
Metodă revoluționară: Explorarea potențialului terapeutic al ultrasunetelor asupra creierului
Timp de decenii, profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume au utilizat ultrasunetele ca mijloc de monitorizare a dezvoltării copiilor nenăscuți și de evaluare a sănătății organelor interne ale pacienților. Acum, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unei tehnici de pionierat, ce utilizează unde cu ultrasunete focalizate pentru a viza și influența zone specifice ale creierului.
Într-un articol publicat în revista PLOS Biology, cercetătorii de la Universitatea Stanford, Universitatea Plymouth și Attune Neurosciences, din Anglia, spun acum că au demonstrat că ultrasunetele oferă o modalitate neinvazivă și precisă de a viza zone specifice ale creierului uman.
Acest lucru le permite să investigheze modul în care o tehnică cunoscută sub numele de stimulare transcraniană cu ultrasunete (TUS) poate ajuta persoanele cu afecțiuni precum durere, alcoolism, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și boala Parkinson, fără utilizarea de medicamente sau intervenții chirurgicale.
Citește mia mult pe 360medical