Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

DE Valeria Cupă | Actualizat: 20.10.2023 - 15:48
Dr. Doru Paul, medic specialist, Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, Weill Cornell, New York Foto: drdorupaul.ro

Ce semne trebuie să ne dea de gândit, ce tratamente sunt și cât de ereditar este cancerul? Dr. Doru Paul, medic specialist în Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală din Weill Cornell, New York a dat multe explicații într-un interviu pentru Newsweek.

SHARE

Cancerul, boala perfidă despre care oamenii încă se feresc să vorbească, a ajuns a doua principală cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare. 

Depistată la timp, această maladie este tratabilă. Din nefericire, mulți pacienți ajung prea târziu la medic iar atunci șansele de tratare sunt slabe. 

Pentru prevenirea unor tipuri de cancere există vaccin iar pentru altele sunt noi seruri în teste.

Din păcate, cancerul este o boală ereditară, însă nu 100%.

Despre această maladie gravă am discutat cu dr. Doru Paul, medic specialist, Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, Weill Cornell, New York.

Medic român care tratează pacienți de cancer în SUA: ”Durerea este unul dintre simptomele frecvente”

 În interviul acordat Newsweek, Dr. Doru Paul ne-a vorbit despre cum își dă seama cineva că are cancer, cât și cum este tratabilă această boală dar și alte aspecte foarte importante pe care trebuie să le știe toată lumea, nu numai pacienții direct afectați de această boală.

Newsweek România: Cum își dă seama un om că are cancer? 

Dr. Doru Paul: Una dintre caracteristicele bolii canceroase este că poate evolua uneori pînă în stadii avansate fără nici un simptom. Cancerul este o boală foarte perfidă. În general, când apar simptome, ele sunt legate de tipul particular de cancer și localizarea lui anatomică.

Durerea este unul dintre simptomele cele mai frecvente asociate cu boala canceroasă, apoi poate apare o creștere anormală într-un organ sau pe suprafața corpului (un nodul la sân, de exemplu).

De obicei, pierderea poftei de mâncare și scăderea în greutate, sunt asociate cu cazuri mai avansate. Este foarte important ca fiecare persoană, atunci când descoperă o schimbare în organism, să consulte un medic și, eventual, să obțină teste de sânge și examene imagistice.

Dr. Doru Paul, Medic Specialist, Divizia de Hematologie și Oncologie Medicală, Weill Cornell, New York Foto: drdorupaul.ro

Newsweek România: A ajuns cancerul o boală tratabilă total? Pentru ce tipuri de cancer am putea spune acest lucru? Pentru câte tipuri de cancer există vaccin?

Dr. Doru Paul: La modul general se poate vorbi despre cancere localizate (aproximativ 50% în total dintre cazuri) care pot fi vindecate și de cancere local avansate sau metastatice la care vindecarea are loc doar la o minoritate de pacienți. Dacă este depistat din timp, vindecarea este posibilă în majoritatea tipurilor de cancer.

Vaccinurile aprobate în prezent pot preveni cancerele cu etiologie virală. Vaccinul anti-HPV poate ajuta în prevenția cancerelor ginecologice, în principal al cancerului de col, și al cancerelor ORL, iar vaccinul anti-hepatita B poate ajuta la prevenția cancerului de ficat.

Citește și: Trauma unui bărbat care suferă de o boală gravă întâlnită la femei. „E prea multă viață de trăit”

În prezent se află în trialuri clinice și vaccinuri pentru prevenirea cancerelor de sân, de pancreas, de prostată, de colon de ovar și de endometru, pentru a da câteva exemple.

Newsweek România: Câte tipuri de cancer sunt? Care este cel mai frecvent tip de cancer în lume/ în România?

Dr. Doru Paul: Există aproximativ două sute de tipuri de tipuri de celule în organism și ne-am putea gândi că există aproximativ două sute de tipuri de cancer. În realitate, numărul cancerelor este cu mult mai mare.

La fel după cum nu există doi oameni absolut identici (la nivel molecular nici măcar gemenii monovitelini nu sunt identici), nu există nici două cancere identice.

În concluzie, numărul cancerelor diferite, este teoretic nelimitat, fiecare cancer cu modificările lui specifice moleculare și cu o agresivitate specifică afectând biosfera organismului uman.

Newsweek România: Există cancere care ”se transmit genetic”- copiii/nepoții unui pacient oncologic pot avea și ei vreo formă de cancer în viitor?

Dr. Doru Paul: Sigur că da, există cancere transmise ereditar cum ar fi cancerele de sân legate de genele BRCA. Este important de precizat însă că penetranța cancerelor ereditare nu este aproape niciodată de 100%.

Citește și: O boală a bătrâneții afectează tinerii. Medic: Dezechilibru de nutriție asociat cu factorii de mediu

De exemplu, riscul unei femei purtătoare de o genă BRCA mutantă de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieții este de aproximativ de 45-85%, iar riscul dezvoltării de cancer ovarian este sub 50%.

Organele afectate de cancer sunt îndepărtate Foto: pexels.com - rol ilustrativ

Newsweek România: Care este părerea dumneavoastră despre tratamentul cancerului în ultimii 10 ani. Cum a evoluat? 

Dr. Doru Paul: În ultima decadă progresul principal din oncologie l-a reprezentat introducerea imunoterapiei. De asemenea, tratamentele țintite au ajuns și ele în anumite tipuri de cancer la a treia generație (de exemplu, medicamentul osimertinib folosit în adenocarcinomul pulmonar) cu rezultate remarcabile. 

Din păcate însă, deși imunoterapia și tratamentele țintite au îmbunătățit prognosticul multor tipuri de cancer, boala metastatică rămâne în mare parte incurabilă și continuă să reprezinte cauza principală de mortalitate prin cancer.

Peste 10.000 de pacienți tratați, în 25 de ani

Newsweek România: Ați tratat un număr impresionant de pacienți cu cancer. Peste 10.000. Cum reușiți? 

Dr. Doru Paul: Profesez oncologia de aproape 25 de ani și atât în SUA cât și în România numărul pacienților cu cancer este foarte mare.

Se anticipează că în viitorul apropiat, datorită în primul rând îmbătrânirii populației, acest număr va crește. Nu numai în SUA cancerul este o boală frecventă. 

Citește și: O generație tot mai bolnavă. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer la vârste fragede

Colegii mei din România au tratat și tratează și ei foarte mulți pacienți, și un oncolog cu experiență fie din SUA, fie din România consultă zilnic cel puțin 20-30 de pacienți. 

Newsweek România: Ce faceți dumneavoastră acum pentru oncologia românească prin Congresul anual  de oncologie și pentru pacienții oncologici prin Organizațiile STOP CANCER ROMÂNIA și HEAL?

Dr. Doru Paul: Simpozionul STOP CANCER ROMÂNIA organizat în luna aprilie a acestui an se găsește la ediția a 7-a. La acest simpozion, organizat împreună cu colegii și prietenii mei, Dr. Adina Croitoru și Dr. Florin Băcanu, au prezentat lucrări mai mult de 60 de experți oncologi din România, SUA, Canada, Europa de Vest și au participat mai mult de 800 de clinicieni oncologi și cercetători în oncologie. 

Scopul acestui simpozion este de a facilita dialogul între specialiștii oncologi din România și diaspora, iar pe de altă parte, de a crea o platformă de oncologie translațională pentru schimbul de informații și idei între cercetătorii din diferite domenii ale științelor fundamentale și clinicienii oncologi în scopul dezvoltării de proiecte comune.

Prin această platformă de colaborare și informare dorim să contribuim atât la îmbunătățirea modalităților de diagnostic ale cancerului cât și la ameliorarea prognosticului și a calității vieții pentru pacienții cu cancer din România.

Citește și: Nosfe a murit de o boală care, în trecut, nu apărea la tineri. Cauzele: stresul, consumul de carne

Am lansat proiectul Heal acum mai bine de un an alături de un grup de medici inimoși din diaspora, specialiști în domeniul oncologic, care au dorit să își pună la dispoziția pacienților români expertiza  pentru a îmbunătăți sistemul de îngrijire oncologică din România.

Este o inițiativă de colaborare internațională de pionierat, prin care, cu ajutorul tehnologiei, am stabilit o rețea virtuală, conectând oncologi, radioterapeuți, chirurgi și patologi din diferite locuri pentru a discuta cazuri individuale și pentru a ajunge la un consens privind planurile de tratament.

Cancerul este o boală complexă, iar alegerile terapeutice pot fi dificile pentru pacienți sau aparținători. Oncologia a progresat și progresează continuu oferind multiple  opțiuni de tratament, iar pacienții sunt adesea dezorientați și au nevoie de claritate și direcție pentru a face alegerile cele mai potrivite pentru sănătatea lor.

Accesul la acest sprijin este gratuit, și atât medicii și pacienții sau aparținătorii ne pot contacta la adresa de email: [email protected] sau pot încărca documentele medicale prin intermediul platformei Medicai la https://app.medicai.io/upload/Heal21, iar apoi unul dintre medicii noștri coordonatori îi va contacta după ce cazul a fost discutat.

Pacient oncologic Foto: pexels.com- rol ilustrativ

Citește și: Boala extrem de rară care afectează câteva mii de români. Cum îți dai seama că o ai și ce poți face

Newsweek România: De ce ați ales meseria de medic?

Dr. Doru Paul: Din punctul meu de vedere, medicina este o formă de artă, una dintre cele mai înalte pentru că alină suferința semenilor noștri. La fel cum poți descoperi că ai aptitudini pentru pictură sau muzică, adolescent fiind, am descoperit pasiunea pentru medicină.

Medicina este una dintre cele mai frumoase vocații. Sfatul meu pentru cei mai tineri este să aleagă medicina nu pentru vreun presupus avantaj financiar pe care îl pot obține mai ușor în alte domenii, ci doar dacă au această vocație. 

Newsweek România: Colegii dumneavoastră din SUA ce spun când aud că sunteți român?

Dr. Doru Paul: Colegii mei sunt nu numai americani ci și nemți, francezi, chinezi, indieni, coreeni, vietnamezi, evrei etc. Nu este o întâmplare faptul că filmul Star Trek a fost realizat în SUA, față de țările din Europa, SUA este un fel de pizza culturală și etnică.

Colegii mei, aflând că sunt român, în general, sunt plăcut surprinși, pentru majoritatea dintre ei, România are o conotație exotică, o țară misterioasă din Europa, țara lui Dracula și a Nadiei Comăneci.

Newsweek România: De ce ați ales să profesați în SUA?

Dr. Doru Paul: Opțiunea pentru SUA este legată de cercetarea în oncologie care se face la cel mai înalt nivel în SUA.  Am fost pasionat de cercetarea în oncologie încă din primii anii ai facultății de medicină absolvită în București. Am studiat 5 ani și în Franța, unde am urmat un masterat și am obținut mai multe diplome universitare.

Citește și: Calvarul unei tinere cu cea mai rară alergie din lume: „Sunt mereu deshidratată și aproape de leșin”

În anii 90 în Franța, “supremația“ cercetării americane era recunoscută în mod implicit pentru că una dintre cerințele pentru absolvirea doctoratului era de a publica cel puțin un articol într-o revistă din SUA.

Între timp, însă, lucrurile au evoluat și cercetarea în oncologie s-a dezvoltat foarte mult și în Europa în ultimii 30 de ani. Dacă astăzi aș fi la început de carieră în medicină, poate că nu aș mai alege SUA.

Specialiștii caută noi metode de tratament Foto:pexels.com - rol ilustrativ

 Câți oameni mor de cancer în România

În România, cancerul reprezintă 19% din totalul deceselor. În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în țara noastră. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE, arată profilul de țară privind cancerul – România 2023, publicat pe 1 februarie 2023.

Citește și: S-a găsit ”secretul” tinereții fără bătrânețe. Acest proces poate ajuta adulții să trăiască mai mult

Mortalitatea prin cancer este peste media UE (264 la 100.000 de locuitori față de media de 247) și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000 (cancer de sân, pancreatic, de prostată, colorectal, hepatic și al vezicii urinare).

Se estimează că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.

În ultimii cinci ani, România a depus eforturi și a alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening populațional (screening oferit unei populații-țintă specifice expuse riscului) pentru cancerul de col uterin, de sân și de colon, elaborând și punând în aplicare programe-pilot finanțate din fonduri UE, conform Institutului Național de Sănătate Publică

Citește și: Medic, despre energizantele consumate de tineri: Dacă la diesel pui combustibil de avion, bubuie

Aceste programe-pilot au ca obiective dezvoltarea infrastructurii și elaborarea ghidurilor naționale de screening formarea profesioniștilor din domeniul sănătății și adresarea cu prioritate a grupurilor de populație vulnerabilă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te