Calvarul unei tinere cu cea mai rară alergie din lume: „Sunt mereu deshidratată și aproape de leșin”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.10.2023 - 12:43
Ce se întâmplă după ce bea apă Foto: pexels.com - rol ilustrativ
Tânăra poate bea doar lapte Foto: Instagram/ Trăind fără apă
Tânăra este alergică la apă Foto: Instagram/ Trăind fără apă

Una dintre cele mai rare alergii din lume face viața aproape imposibilă pacienților care o au. Nici măcar duș nu-și pot face și mereu sunt deshidratați. O tânără cu această afecțiune a povestit cum este viața ei.

SHARE

Este o alergie despre care mulți oameni nici măcar nu au auzit. Oamenii par mușcați de albine dacă intră în contact cu acest factor alergenic. 

Este foarte greu de ocolit având în vedere că și organismul uman conține acest lichid și, de asemenea, se regăsește peste tot în natură.

Calvarul unei tinere cu cea mai rară alergie din lume: „Sunt mereu deshidratată și aproape de leșin”

Mulți oameni cu urticarie cronică învață să evite factorii declanșatori obișnuiți care le agravează starea. Dar ce ai face dacă ai fi alergic la apă?

Aceasta este o întrebare pe care Tessa Hansen-Smith, în vârstă de 25 de ani, trebuie să și-o pună în fiecare zi, deoarece contractează urticarie după orice contact cu apa.

Citește și: Boala extrem de rară care afectează câteva mii de români. Cum îți dai seama că o ai și ce poți face

În prezent, ea crește gradul de conștientizare cu privire la unul dintre cele mai rare tipuri de alergii cunoscute sub numele de urticarie acvagenă, o afecțiune în care oamenii par mușcați de albine după ce intră în contact cu apa. 

După ce ea le-a spus studenților de la Universitatea din California, Davis, despre diagnosticul ei, unii au stropit-o în mod deliberat cu apă sau au aruncat cuburi de gheață în ea pentru că nu au crezut-o, potrivit unui raport recent.

Ea a cheltuit recent peste 10.000 de dolari din contul ei GoFundMe pentru a-și plăti facturile medicale în creștere.

Acum nu mai trebuie să stea internată, dar „există îngrijiri medicale în curs de desfășurare care vor fi mereu prezente în viața mea și banii în plus peste obiectivul meu vor contribui la asta”, a scris ea pe Instagram despre situația ei. 

Hansen-Smith a fost internată în spital în timpul pandemiei când a devenit atât de deshidratată încât o parte a intestinului ei gros a scăzut temporar fluxul sanguin, provocând o afecțiune numită colită ischemică. 

„Sunt întotdeauna deshidratată și predispusă la leșin”, s-a plâns ea pe rețelele de socializare.

Când a descoperit afecțiunea

Când avea 8 ani, Hansen-Smith a început să observe erupții cutanate pe brațe și, de asemenea, tăieturi pe scalp, a spus ea pe conturile ei de socializare.

La început, medicii ei au crezut că vinovatul sunt săpunurile și șampoanele de la duș, dar starea a persistat. 

După doi ani de teste efectuate de mai mulți specialiști, mama ei, dr. Karen Hansen-Smith, medic de medicină de familie, și-a reunit mai întâi toate simptomele pentru a realiza că avea o alergie la apă, potrivit unui raport recent. 

Familia ei a observat că erupțiile au fost declanșate de piscine, precum și de dușurile pe care le făcea acasă - și, de asemenea, la hoteluri din diferite orașe.

Citește și: Sistemul imunitar, soluția pentru cancer: Poate ataca celulele canceroase și vindeca boala

Pe măsură ce a crescut, a dezvoltat mai multe declanșatoare și reacții. A început să aibă mâncărime la ochi și a făcut tăieturi pe limbă și urticarie. 

Tânăra poate bea doar lapte Foto: Instagram/ Trăind fără apă

Nu poate bea lapte vegetal

„Sunt alergică la toate sursele de apă  – aceasta include apa de ploaie, apa de la robinet, apa distilată, apa din ocean, apa îmbuteliată. Chiar și fluidele corporale, precum transpirația, lacrimile și saliva îmi provoacă alergie”, a postat ea recent pe Instagram. 

Băuturile cu un conținut ridicat de apă provoacă o senzație de arsură, a spus ea, așa că laptele este cel mai ușor de băut pentru ea, deoarece conținutul de grăsimi și proteine ​​echilibrează conținutul de apă.

Ea nu poate bea lapte vegetal, cum ar fi laptele de migdale, laptele de ovăz sau orice lapte care nu provine de la un animal.

Dar dacă ea nu are acces la lapte pe tot parcursul zilei, îi este atât de sete încât nu poate rezista până nu bea câteva înghițituri de apă, ceea ce poate duce la leșin din cauza durerii, a spus ea anterior. 

Se hrănește cu alimente uscate sau cu un conținut minim de apă

Ea consumă alimente uscate cu conținut minim de apă, cum ar fi batoane granola, biscuiți, pâine, unt de arahide, cartofi, fasole și supe pe bază de lactate.

Stă departe de pepene verde, castraveți și țelină. 

Citește și: Medicii avertizează: O boală pe care lumea o confundă cu o răceală se răspândește în România

Mănâncă fructe aproximativ o dată pe săptămână - de obicei caise uscate, merișoare uscate sau uneori o porție mică de mere verzi sau căpșuni. 

Ea tolerează unele alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunile, pentru că au mai mult zahăr în ele - dar totuși își ia măsuri de precauție atunci când le mănâncă.

Muncesc din greu pentru a rămâne curată

„În ultimul an dușurile au devenit un obstacol imposibil de trecut”, a postat ea recent.

„Așa că să stai sub un duș mai mult de cinci minute, în timp ce încerc să nu leșin, în timp ce hiperventilez, în timp ce apa mă lovește, nu este o experiență relaxantă de îngrijire personală, așa cum poate fi pentru alții”, a adăugat ea.

Ea a mai spus: „Crede-mă, fac mai mult decât suficient pentru a fi curată, astfel încât nimeni să nu observe – nu am făcut un duș adecvat de peste un an și jumătate.”

Ea a spus că minimizează problemele cu mirosurile corporale „prin bărbierit și folosind deodorant acolo unde este cazul”.

Dar își limitează activitățile pentru că nu poate să se murdărească prea mult sau să se angajeze în activități care o fac să transpire prea mult, deoarece rareori își spală complet tot corpul, a spus ea altora pe rețelele de socializare.

Pentru tânără, dușul este o rutină dureroasă Foto:  Instagram/ Trăind fără apă

Ce este urticaria?

Urticaria provoacă umflături și/sau pete în relief pe piele care apar brusc, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

Se rezolvă în general într-o zi, dar pot reapărea fie pe aceeași zonă, fie pe diferite părți ale pielii.

Persoanele cu urticarie au, în general, noi erupții cutanate timp de câteva zile până la câteva săptămâni, dar când persistă timp de șase săptămâni sau mai mult, sunt denumiți urticari cronici, conform AAD.

„Urticaria acvagenă este o variantă a urticariei fizice”, a declarat doctor Alison Ehrlich, dermatolog în practică privată la Foxhall Dermatology and Research Center, cu sediul în Washington, DC, pentru Fox News Digital.

Persoanele cu această afecțiune dezvoltă urticarie după expunerea în special la apă, transpirație și lacrimi, a explicat ea. 

„Aceste leziuni pruriginoase apar, în general, în decurs de 20 până la 30 de minute după expunerea la apă”, a adăugat tânăra.

„Diagnosticul ar trebui confirmat de un medic, deoarece alte forme de urticarie fizică pot fi declanșate de expunerea la apă la diferite temperaturi sau salinitate.”

„Nu există niciun tratament, există doar management și medicamente, precum și restricții și evitare”, a explicat recent Hansen-Smith pe Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te