Mai trebuie să ne vaccinăm antigripal în contextul pandemiei COVID-19? Specialiștii răspund

DE Adina Mutăr | 01.07.2020 - 15:48

Au existat foarte multe zvonuri că persoanele vaccinate antigripal, cele trecute de 65 de ani, au reacționat mai acut la infecția cu noul coronavirus și mulți au pus acest fapt pe seama vaccinării. Specialiștii israelieni răspund acestor temeri, potrivit ynetnews.

SHARE

Iarna aceasta poate să aducă simptome mai acute pentru cei infectați cu SARSCoV2, în plus celor cauzate de virusuri gripale sezoniere. Dr. Itay Gal răspunde la câteva întrebări cu privire la vaccinuri antigripale și eficiența acestora.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinuri antigripale anuale încă din timpul verii, pe baza virusurilor care apar în emisfera sudică – unde apar pentru prima dată focarele sezoniere, iar virușii au fost activi și în timpul iernii precedente.

Dr. Itay Gal consideră că anul acesta este nevoie de o cantitate mai mare de vaccinuri, pentru a nu fi în situația de a adăuga o problemă în plus pacienților infectați cu SARSCoV2. La nivel mondial, va fi penurie de vaccinuri antigripale din cauza începerii târzii a producției, sectorul fiind blocat mai multe luni.

Dar există voci tot mai numeroase care se tem că un vaccin antigripal ar facilita infecția cu noul coronavirus. De aceea, dr. Gal face câteva precizărie.

Cum se face vaccinul antigripal

Un vaccin antigripal conține particule inactive ale agentului patogen care sunt injectate în organism pentru a produce anticorpi. O altă metodă este utilizarea unui spray nazal cu agenți patogeni vii, dar atenuați, care nu sunt capabili să provoace boala, dar care pot stimula sistemul imunitar să răspundă la amenințarea virală.

Te poți îmbolnăvi de gripă?

Nu. Vaccinurile nu conțin virusul. Numai o componentă genetică inactivă a acestuia care nu poate provoca boli. Reacțiile adverse frecvente ale unui vaccin gripal sunt roșeața și o ușoară sensibilitate a zonei de injecție care va trece în câteva ore sau o febră ușoară care va trece în decursul unei zile, semn că începe producerea de anticorpi pentru „intruși”.

Care persoane ar trebuie să nu facă vaccinul

Vaccinul antigripal nu este recomandat bebelușilor sub vârsta de șase luni și oricui a avut o temperatură ridicată în ultimele 24 de ore înainte de vaccinare.

Femeile însărcinate pot face vaccin antigripal?

Absolut. Vaccinul protejează nu numai mama, ci și pe copilul nenăscut. Femeile care dau naștere ar trebui să primească vaccinul gripal înainte de a ieși din spital sau în timp ce încă alăptează.

Persoane care au făcut vaccinul anul trecut, acum se tem

Orice infecție, boală, ce apare după ce ai făcut vaccinul este cauzată de alte virusuri sau agenți patogeni, nu de vaccin.

Cât de eficient este un vaccin antigripal

Eficacitatea vaccinurilor antigripale este între 70% și 100%. Cercetările au arătat că vaccinurile antigripale nu numai că înlătură pericolul letal, dar pot reduce și riscul de spitalizare și complicațiile care apar cel mai des la bebeluși, vârstnici, bolnavi cronici, cei cu sistem imunitar compromis, pacienți cardiaci, oameni suferind de diabet și pacienți tratați cu steroizi.

De când începe să funcționeze după administrare

De obicei în două-trei săptămâni.

Conțin aceste vaccinuri timerosal?

Nu. Nu există aditivi sau conservanți.

Ce alte vaccinuri sunt recomandate pentru iarna viitoare

Organizațiile de sănătate recomandă un vaccin pentru pneumonie, care este disponibil pentru bebeluși și persoane peste 65 de ani sau cu condiții de sănătate subiacente. Acest vaccin protejează de boli cauzate de unele dintre bacteriile mai răspândite și mai violente. Ca și alte vaccinuri, acest lucru nu asigură prevenirea 100% a contagiunii și cu cât populația care primește vaccinul este mai mare, cu atât devine mai eficient.

Un vaccin împotriva coronavirusului?

Se preconizează că primele vaccinuri pentru COVID-19 vor finaliza a treia fază de testare până la sfârșitul lunii octombrie. Dacă au succes, Israelul se așteaptă să primească vaccinuri de la compania Moderna din Statele Unite, care vor fi administrate mai întâi populațiilor vulnerabile și personalului medical din domeniul sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te