Macron a criticat vaccinurile chinezești anti-COVID, Beijingul răspunde: Sunt eficiente şi sigure

DE Miruna Moldoveanu | 05.02.2021 - 14:58
Emmanuel Macron a criticat vaccinurile anti-COVID produse de China/FOTO: Facebook

Vaccinurile chinezeşti „sunt eficiente şi sigure”, a afirmat vineri diplomaţia chineză, a doua zi după declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care a criticat opacitatea serurilor dezvoltate în China şi chiar riscurile acestora în faţa noilor variante de coronavirus.

SHARE

„Guvernul chinez acordă o mare importanţă siguranţei şi eficacităţii vaccinurilor anti-COVID", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin.

"Pe baza studiilor clinice de fază 3, este clar că vaccinurile chinezeşti sunt eficiente şi sigure", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă.

"Comunitatea internaţională trebuie să fie mai degrabă unită decât divizată în legătură cu problema vaccinurilor", a adăugat el, ca răspuns la o întrebare privind declaraţiile lui Emmanuel Macron.

În timpul unei reuniuni cu grupul de reflecţie american Atlantic Council, preşedintele francez a estimat joi că Beijingul a condus "o diplomaţie a vaccinului" în mai multe ţări în curs de dezvoltare, fără însă a furniza informaţii transparente cu privire la eficacitatea acestor produse.

"Asta înseamnă că, pe termen mediu şi lung, este aproape sigur că, dacă acest vaccin nu este potrivit, va facilita apariţia de noi variante de coronavirus, nu va remedia situaţia ţărilor" în cauză, a avertizat el.

China a aprobat oficial, până în prezent, la sfârşitul lunii decembrie doar unul dintre vaccinurile sale, dezvoltat de laboratorul Sinopharm, care afirmă că ar avea o rată de eficacitate de 79%. Beijingul a început însă din vara trecută să vaccineze de urgenţă anumite categorii de populaţie "expuse riscului", precum diplomaţi sau studenţi care pleacă în străinătate.

Alături de produsul de la Sinopharm, un alt vaccin, realizat de laboratorul Sinovac, a fost testat la scară largă în mai multe ţări, în special în Brazilia, unde a fost înregistrată o rată de eficacitate globală de 50,38%, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.