ccinul, numit BriLife (din cuvântul israelian „sănătate” și cuvântul englezesc „viață”), a fost testat pe animale mici și mari din martie. Ministerul israelian al Sănătății și Comitetul special de supraveghere pentru experimente medicale au dat acum „undă verde” pentru a trece testele la etapa următoare, la 80 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care vor fi monitorizați timp de trei săptămâni dacă vor dezvolta anticorpi împotriva coronavirusului, precum și posibile efecte secundare.
Începutul va fi cu doi voluntari pe 1 noiembrie și, în funcție de reacțiile lor, vaccinul va fi administrat altor persoane la două centre medicale din Tel Aviv și Ierusalim. Toată lumea va primi o singură doză, în timp ce unii vor primi un placebo în loc de una obișnuită. După câteva ore de observare în spital, voluntarii vor pleca acasă, unde monitorizarea lor va continua.
O a doua fază a vaccinului va fi administrată la 960 de persoane cu vârsta peste 18 ani, care va începe în decembrie la diferite spitale israeliene. Dacă totul merge bine, a treia fază a unui test la scară largă de 30.000 de voluntari va începe primăvara viitoare (aprilie sau mai 2021), potrivit Reuters și ziarelor israeliene Jerusalem Post și Times of Israel.
Dacă a treia fază este finalizată cu succes și vaccinul se dovedește sigur și eficient, atunci producția de masă va fi aprobată. Institutul IIBR a produs deja peste 25.000 de doze de vaccin pentru primele două faze ale studiilor clinice la om. Capacitatea de producție a Institutului ajunge la 15 milioane de vaccinuri, scrie jurnaldincipru.com.
„Scopul nostru final este de a produce 15 milioane de doze pentru poporul Israel și pentru vecinii noștri imediați”, a spus Samuel Sapira, directorul institutului care l-a dezvoltat ”. Israelul are o populație de aproximativ nouă milioane și țara a raportat până acum 2.372 de decese cauzate de coronavirus.