INSP: Testele din salivă nu figurează între testele antigenice rapide recunoscute în UE

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.04.2021 - 23:41
INSP: Testele din salivă nu figurează între testele antigenice rapide recunoscute în UE. Sursă imagine: pexels.com

Testele din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 nu figurează între testele antigenice rapide recunoscute în UE iar OMS nu recomandă utilizarea acestora pentru stabilirea diagnosticului.

SHARE

Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) menționează că „detecția acidului nucleic prin RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian și orofaringian, iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic.

Detecția antigenului se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian, utilizând teste antigenice rapide care detecteaza antigenul SARS-CoV-2 din exsudat nasofaringian și care se regăsesc în lista testelor recunoscute de statele membre UE, publicată în documentul elaborat de Comitetul pentru Siguranța Sănătății (Health Security Committee).

Utilizarea altor tipuri de teste impune retestarea pentru confirmare prin unul din testele recomandat”, arată Institutul de Sănătate Publică (INSP), în răspunsul pentru Newsweek România.

Singura situație prevăzută și pentru folosirea testelor rapide din salivă este atunci când persoana testată nu acceptă exsudatul nasofaringian sau alte probe respiratorii, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cu toate acestea, aceste teste nu pot fi acceptate ca unică metodă de testare pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus. De asemenea, nu este acceptată autotestarea pentru confirmarea unui diagnostic de infectare cu COVID. 

Citește și: Cîțu i-a cerut public lui Barna să spună dacă știa de subraportările de care vorbește Voiculescu 

Barna: L-am informat pe Cîțu despre modul de raportare a deceselor persoanelor cu COVID 

Newsweek România a cerut INSP mai multe informații despre testele rapide din salivă pentru depistarea infecției cu coronavirus după ce ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, acum mai bine de o săptămână, că susține introducerea unor teste non-invazive pentru testarea elevilor în școli, întrucât, în doar opt săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli.  

Aceste teste sunt susținute și de premierul Florin Cîțu, care a declarat că a propus ca revenirea fizică în școli să se facă după ce se achiziționează astfel de teste, deși a admis că testele nu sunt incluse în metodologia Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 

Cu toate acestea, studiile publicate până în prezent în literatura de specialitate, efectuate pe eșantioane mici, arată că testele din salivă pot detecta încărcătura virală, dar sunt mai concludente la persoanele de peste 60 de ani. Încărcătura virală detectată în salivă este mai mare în cazurile severe de coronavirus, nu în cazurile asimptomatice sau ușoare, iar, dacă persoanele testate au folosit apă de gură, în două ore, încărcătura virală scade semnificativ.

Citește mai multe aici: Testele COVID din salivă, dorite pentru testarea copiilor, au o acuratețe foarte scăzută (studii)

INSP: OMS nu recomandă utilizarea testului din salivă ca unic test pentru diagnosticarea COVID 

Redăm precizările INSP privind testele din salivă, la solicitarea Newsweek România: 

„Referitor la efectuarea testelor rapide antigen SARS-CoV-2 în probe de salivă, menționăm următoarele:

- În lista comună a testelor antigenice rapide recunoscute de statele membre (document elaborat de Health Security Committee din cadrul Comisiei Europene pentru Sănătate și Siguranță Alimentară: A common list of COVID-19 rapid antigen tests, including those of which their test results are mutually recognised, and a common standardised set of data to be included in COVID-19 test result certificates) nu sunt incluse truse destinate a fi utilizate pentru testarea probelor de salivă.

- Conform documentului WHO Diagnostic testing for SARS-CoV-2, OMS nu recomandă utilizarea testului din salivă ca unic test diagnostic.

- Conform definiției de caz precizată în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19): “Detecția acidului nucleic prin RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian și orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic, conform Anexei 1. Detecția antigenului se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian, utilizând teste antigenice rapide care detecteaza antigenul SARS-CoV-2 din exsudat nasofaringian și care se regăsesc în lista testelor recunoscute de statele membre UE, publicată în documentul elaborat de Comitetul pentru Siguranța Sănătății (Health Security Committee, care poate fi vizualizat accesând linkul ). Utilizarea altor tipuri de teste impune retestarea pentru confirmare prin unul din testele recomandate”.

- Conform documentului ECDC “COVID-19 testing strategies and objectives”, probele de salivă pot fi considerate alternative în situațiile în care exsudatul nasofaringian sau alte probe respiratorii nu sunt acceptate de către persoana testată.

- Conform documentului ECDC “Options for the use of rapid antigen tests for COVID-19 in the EU/EEA and the UK”, detecția antigenului SARS-CoV-2 prin teste antigenice rapide se bazează în principal pe prelevarea probelor de exsudat nasofaringian de către personal special instruit, fără a fi acceptată autotestarea.

Citește și: Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, proaspăt numită într-o funcție publică 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te