INSP, clarificări despre decesele raportate de COVID. Peste 4.300 de oameni infectați au murit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.09.2020 - 15:18
Inquam Photos - Virgil Simonescu

Este raportat un deces din cauza COVID chiar și atunci când un pacient are boli pre-existente, explică Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

SHARE

Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului, arată documentul INSP

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportată drept cauză a decesului, independent de condițiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

INSP mai atrage atenția și că pe certificatul de deces trebuie menționată boala COVID-19 drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a
cauzat sau a contribuit la deces.

Citește și: DOCUMENT Noua definiție de caz pentru pacienții COVID. Cine se poate testa gratuit

O altă mențiune a INSP se referă la faptul că la pacienții decedați cu două teste negative COVID din spută/ aspirat bronșic pot fi considerați pacienți decedați din cauza coronavirusului doar dacă  clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de COVID. Se pot face examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia, conform Ordinului 961/2020 al Ministerului Sănătății. 

Până vineri, 18 septembrie, au murit 4.360 de persoane infectate cu COVID-19, dintr-un total de 110.217 cazuri raportate, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică. 

Conform celui mai recent raport de analiză al INSP, care analiza datele de până în 13 septembrie, 95 la sută dintre pacienții COVID care au murit mai sufereau și de alte afecțiuni. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.