Cercetătorii de la această universitate testează cu regularitate zeci de mii de cetăţeni englezi, selectaţi aleatoriu, pentru a depista cazurile de coronavirus. În timp ce peste 1,5% dintre rezidenţi au fost testaţi pozitiv la începutul lunii ianuarie, acest procent a scăzut la 0,5% la jumătatea lunii februarie.
În Londra, un oraş grav afectat de cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, procentul testelor pozitive a scăzut cu 80%.
Specialiştii atribuie această curbă descendentă lockdown-ului strict impus la începutul anului, nu creşterii numărului de cetăţeni englezi care au fost vaccinaţi împotriva noului coronavirus.
"Nimeni nu doreşte să rămânem în lockdown mai mult timp decât este nevoie, dar vă transmitem un avertisment: ratele de prevalenţă sunt încă foarte mari", a declarat pentru BBC Paul Elliott, profesor de epidemiologie la Imperial College London şi director al REACT, un program comunitar de testare împotriva coronavirusului.
"Ratele sunt la fel de mari ca în septembrie, când erau în creştere, iar numărul persoanelor din spitale se află acum la acelaşi nivel cu cel din timpul primului val. Aşadar, trebuie cu adevărat să fim precauţi", a adăugat profesorul britanic.
Această evoluţie a pandemiei din Anglia, observată şi în alte zone din Marea Britanie, reflectă o tendinţă remarcată şi în alte ţări, conform datelor publicate de Universitatea Oxford prin intermediul platformei online Our World in Data.
Ţări precum Statele Unite au raportat o scădere abruptă a curbei infectărilor începând din luna ianuarie, în timp ce ratele de infectare scad şi în alte state, precum Germania, deşi cu o rapiditate mai mică, potrivit Agerpres.