Imunologul Akiko Iwasaki: „Nu am terminat cu Covid, nu suntem nici măcar pe aproape de asta”

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.05.2023 - 19:21
Foto: Profimedia Images

Profesorul de Imunologie la Yale Akiko Iwasaki, expert de lungă durată în afecţiunile generate de Covid-19, vorbeşte despre motivul pentru care virusul provoacă o boală continuă pentru mulți și provocările cu care se confruntă, ca femeie de culoare în Ştiință.

SHARE

Conform celor mai recente estimări, peste 65 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea trăi cu o formă cronică de Covid.

Akiko Iwasaki, imunolog: Nu s-a terminat cu Covid

Număr uimitor de bolnavi cronici va continua să crească, având în vedere lipsa opțiunilor de tratament disponibile.

Unul dintre oamenii de știință care conduc cursa pentru a încerca să dezlege complexitățile Covid-ului pe termen lung, Akiko Iwasaki, profesor de imunologie la Yale School of Medicine, vorbeşte despre aceste lucruri, conform The Guardian.

Cel mai recent, aceasta a fost distinsă cu prestigiosul Premiu Else Kröner Fresenius pentru Cercetare Medicală , în valoare de 2,5 milioane de euro (2,2 milioane de lire sterline), în parte datorită muncii ei în desfășurare asupra Covid.

Citeşte şi: China se pregătește pentru noul val de cazuri de covid din variantele XBB, cu vârful în iunie

Covid-ul pe Termen Lung este un termen general, care descrie probabil mai multe boli, având cauze diferite, spune Iwasaki, explicând că "încă nu avem răspunsurile, dar există unele ipoteze care devin mai probabile, iar altele mai puțin probabile".

Acum de exemplu sunt mai multe dovezi care arată fie existenţa unor proteine ​​virale, fie ARN viral în diferite țesuturi, la câteva luni după infecție, explică expertul.

Astfel, ipoteza că simptomele cronice de Covid ar putea fi cauzate de reactivarea virușilor latenți, precum virusul Epstein-Barr, care câștigă și el amploare.

Citeşte şi: Tehnologia vaccinului Covid, în prevenirea cancerului pancreatic. Jumătate din pacienți, vindecați

Cealaltă idee este că pot apărea modificări din cauza inflamației dintr-o infecție acută cu Sars-CoV-2, atât la locul infecției, cât și în organe precum creierul.

Chiar și o infecție respiratorie ușoară Sars-CoV-2, susţine Akiko Iwasaki, poate duce la modificări pe termen lung ale creierului . Peste 200 de simptome au fost acum asociate cu Covid-ul pe Termen Lung, afectând aproape fiecare sistem de organe din corpul uman.

Cheagurile. Oxigenul din sânge

Mai există şi sindromul oboselii cronice (ME/CFS). Apar şi microcheaguri, la o mare parte a persoanelor care au COVID-19 pe Termen Lung și potențial ME/SFC.

Este vorba despre mici cheaguri de sânge, care pot afecta schimbul de oxigen și alte funcții importante ale circulației.

Modul în care este utilizat oxigenul din sânge, de către țesuturi, pare să fie de asemenea afectat, ceea ce ar putea fi cauzat de microcheagurile acestea, precum și disfuncția mitocondrială. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te