Românii cu COVID- 19, tratați cu un medicament care te omoară în loc să te vindece

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.04.2020 - 12:45

Un studiu al oamenilor de știință americani a demonstrat că rata mortalităţii la pacienţii COVID-19 trataţi cu hidroxiclorochină este mai crescută. Plaquenil, medicamentul ce are la bază hidroxiclorochina, a fost folosit și în România, recomandat de Institutul ”Matei Balș”.

SHARE

Cel mai mare studiu efectuat de cercetătorii americani pe efectele hidroxiclorochinei, o substanță activă eficientă în cazul malariei, pe care se bazează medicamentul Plaquenil, arată că tratamentul nu pare a funcţiona în cazul bolnavilor de COVID-19. 368 de pacienţi internaţi în spitalele pentru veterani din SUA au participat la studiu, scrie Mediafax.

Autorii studiului, cercetători la Universitatea din Carolina de Sud şi Virginia, au analizat dosarele medicale ale pacienţilor, pe care i-au grupat în trei categorii pentru a-i compara: cei trataţi doar cu hodroxiclorochină, cei care au primit combinaţia hidroxiclorochină-azitromicină (un antibiotic) şi cei care nu au primit hidroxiclorochină.

Proporţia pacienţilor decedaţi a fost mai mare în grupul care a fost tratat doar cu hidroxiclorochină – 28%. Cei care au primit combinaţia cu azitromicină au avut un procent al deceselor de 22%, iar cei care nu au fost trataţi cu hidroxiclorochină au murit în proporţie de 11%.

„O rată a mortalităţii crescută a fost identificată la pacienţii trataţi doar cu hidroxiclorochină. Aceste descoperiri subliniază importanţa aşteptării rezultatelor mai ample, randomizate, din studii controlate, înainte de folosirea de scară largă a acestor medicamente”, susțin autorii studiului.

În consecință, experți ai Institutului Național pentru Boli Infecțioase din SUA au recomandat medicilor să nu trateze pacienții cu  o combinație de hidroclorochină și azitromicină, din cauza potențialelor toxicități care duc la creșterea riscului de afecțiuni cardiace, informează NPR.

Medicii din toată lumea au început să le administreze pacienților COVID- 19 cele două medicamente după ce oameni de știință de la două universități din Marseille, din Franța, au publicat în International Journal of Antimicrobial Agents un studiu în care au susținut că pacienți infectați cu noul coronavirus au răspuns la tratamentul cu hidroxichlorochină și azitromicin.

Tratamentul cu hidroxiclorochină a fost promovat intens de reputatul medic francez Dider Raoult, șeful Institutului de Boli Infecțioase din Marseille. El a divizat comunitatea științifică din Franța. Potrivit lui Raoult, studiul nu a avut un grup de control. Plaquenil, o moleculă de hidroxiclorochină, este utilizat de decenii în boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă. 

Hidroxiclorochina, recomandată de Institutul ”Matei Balș” din București

Încă din 19 martie a.c., Institutul „Matei Balș” din București, condus de Adrian Streinu- Cercel, a dezvoltat o schemă de tratament pentru comunitatea medicală din România bazată pe patru medicamente. Printre acestea se număra și Plaquenil, medicament care are drept substanță activă hidroxiclorochina/clorochina. Celelalte medicamente recomandate erau Tamiflu, Kaletra și Remdesivir.

Citește și:

Institutul „Matei Balș” recomandă patru medicamente pentru tratarea COVID- 19

Asta după ce hidroxiclorochina fusese aprobată în Statele Unite ale Americii, pe motiv că este eficientă, iar președintele Donald Trump o promovase intens.

Pe 20 aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat, la postul de televiziune Digi 24, că România va produce 2 milioane de doze de Plaquenil, medicamentul ce are la bază hidroxiclorochina.

Citește și:

România va produce 2 milioane de doze de Plaquenil, medicament anti-COVID 19

Până în momentul de față, doar Remdesivir s-a dovedit foarte eficient în tratarea COVID- 19. Din acest motiv, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acest medicament, folosit în Statele Unite pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, ar putea ajunge în România într-o lună, imediat după omologare.

Citește și:

Tătaru: Medicamentul Remdesivir, folosit în tratarea Covid-19, ar putea ajunge în țară într-o lună

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te