Război al serviciilor secrete din Ungaria și Ucraina. Budapesta a doborât o dronă ucraineană.
Un radar a detectat și apoi Forțele Armate Maghiare au doborât o dronă, incident ce ar putea genera o escaladare în „războiul serviciilor secrete dintre Ungaria și Ucraina”, a relatat agenția media Magyar Hírlap.
Drona a fost interceptată în apropiere de Tokaj, în județul Borsod-Abaúj-Zemplén, de-a lungul râului Tisa.
Război al serviciilor secrete din Ungaria și Ucraina. Budapesta a doborât o dronă ucraineană
Deși incidentul ar fi avut loc săptămâna trecută, presa maghiară a dezvăluit detaliile abia recent, potrivit Kyiv Post.
Potrivit unor surse familiarizate cu serviciile de informații, acest incident face parte dintr-un război de informații care durează de luni între Ucraina și Ungaria.
Oficialii maghiari susțin că serviciile ucrainene ar fi putut folosi drona pentru a „testa gradul de pregătire al Forțelor Armate Maghiare” și chiar au acuzat Ucraina că „planifică operațiuni de sabotaj” cu personal antrenat în regiunea Transcarpatia, unde există și o minoritate română.
„Dacă drona a ajuns cu adevărat, ce voia armata ucraineană în zona Tokaj?”, se arată în articol. „Cu siguranță nu pentru a-și asuma riscuri, ci mai degrabă pentru a testa disponibilitatea și capacitățile forțelor armate.”
Ungaria, primul stat NATO acuzat de spionaj împotriva Ucrainei
Afirmația vine la doar câteva zile după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a destructurat o rețea de spionaj maghiară în Transcarpatia, dezvăluind primul caz în care un stat NATO a fost acuzat de spionaj împotriva Ucrainei.
Conform serviciilor secrete ucrainene, SBU, doi ucraineni au fost recrutați de serviciile secrete militare maghiare pentru a evalua sprijinul acordat unui posibil „contingent de menținere a păcii” maghiar și pentru a colecta date militare sensibile.
Un suspect, un fost soldat, în vârstă de 40 de ani, din districtul Beregovo, ar fi fost activat în septembrie 2024 și a transmis informații despre pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) și pierderile de trupe.
Citește și: Rușii testează reacția României, după ce o dronă kamikaze a ajuns în localitatea tulceană CA Rosetti
O a doua suspectă, femeie, fost membru al forțelor armate AFU, cu acces la o bază aeriană, este acuzată că a raportat despre aeronavele și apărarea ucraineană.
„Contrainformațiile SBU au documentat fiecare pas al agenților maghiari și i-au reținut pe suspecți la domiciliu”, a declarat agenția de informații.
Premierul Viktor Orbán și-a exprimat frecvent sprijinul pentru Rusia
Ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a răspuns: „Este clar că în Ucraina se folosește adesea propagandă antiungară... care, în multe cazuri, s-a dovedit a fi lipsită de orice temei.”
Cu toate acestea, instituțiile media independente din ambele țări au relatat că afirmațiile SBU sunt credibile.
Citește și: Europa se înarmează cu drone contra Rusiei. România cumpără din SUA unele ce lovesc la 500 km
Prim-ministrul Viktor Orbán – care și-a exprimat frecvent sprijinul pentru Rusia și a acuzat Ucraina de discriminare împotriva etnicilor maghiari – a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Apărare pe baza a ceea ce a descris ca fiind o „operațiune fără precedent”.
Pe 14 mai, parlamentarul maghiar Máté Kocsis a acuzat Ucraina de desfășurarea unei campanii politice la scară largă împotriva Ungariei, spunând că Budapesta știa de mult timp despre „activitățile antipartizane intensive” ale serviciilor secrete ucrainene, dar a ales să nu escaladeze tensiunile.