Dezbaterea decisivă: Nicușor Dan este invitatul serii la TVR. George Simion refuză participarea la emisiunea publică. Nicușor Dan participă la dezbaterea de joi, 15 mai, organizată de TVR la Palatul Cotroceni.
Astăzi, joi, 15 mai 2025, de la ora 21:00, Televiziunea Română organizează o dezbatere electorală crucială în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Invitatul unic al serii este Nicușor Dan, candidatul care a confirmat oficial participarea, urmând să răspundă în direct, timp de aproximativ trei ore, în fața jurnaliștilor Ramona Avramescu și Marian Voicu.
Nicușor Dan, tot singur la dezbaterea TVR: ”Corupția și lipsa de viziune, marile probleme ale țării”. Simion a boicotat din nou
A început dezbaterea. Nicușor Dan își exprimă regretul că George Simion nu a venit, pentru că au fost multe opinii divergente în această campanie care trebuiau lămurite. „Îmi pare rău că nu putem avea această dezbatere ca să lămurim chestiunile divergente, iar în campania sa s-au rostogolit mai multe dezinformări pe care, dacă contracandidatul ar fi venit, aș fi putut să le lămuresc.”
UPDATE 21:58: Răspunsuri ale lui Nicușor Dan la întrebările jurnaliștilor invitați
Rona David (Puterea): Când se va impune o reducere a cheltuielilor sau o mărire a taxelor, veți susține Guvernul sau veți încerca să temperați aceste lucruri, cu riscul de a prelungi agonia?
Nicușor Dan: „Sunt foarte optimist pentru că avem o parte privată a economiei foarte solidă. Cred că putem corecta faptul că statul a aruncat cu bani.”
Ionela Arcanu (Realitatea Plus): Vocea poporului s-a făcut auzită în ultimele runde de alegeri și a fost clară că nu mai vrea același sistem de putere, că nu mai vrea aceleași putere. Ați înțeles vocea poporului când dv vreți să ieșim din criză cu aceleași partide care ne-au dus acolo?
Nicușor Dan: „Vocea poporului a fost și pe 1 decembrie când a spus 65% din Parlament pro-occidental, 35% izolaționist. Este responsabilitatea președintelui să lucreze cu partea pro-occidentală. A doua chestiune este cine pe cine conduce. În primul mandat am fost susținut de partide pe care le-am criticat, dar am colaborat bine cu ele.”
Ziare.com: Ați spus că, în cazul în care G. Simion ajunge președinte, este irelevant cine este primarul Capitalei. Cum ar afecta sosirea lui G. Simion proiectele de la primărie?
Nicușor Dan: „În primul rând, e vorba de încredere. Pe toate propunerile de naționalizare, conflict cu Comisia Europeană, nu cred că trebuie să ne așteptăm la o încredere a capitalului străin. Am fi foarte aproape de incapacitate de plată. Faptul că un primar face o linie de tramvai într-un an sau trei, este irelevant.”
Claudiu Popa (Euronews): Ce-i răspundeți lui George Simion privind afirmația despre autism?
Nicușor Dan: „Este o afecțiune de care suferă zeci de mii de români și nu avem voie să glumim cu acest termen, să ne raportăm altfel la el decât ca o afecțiune față de care statul trebuie să fie foarte responsabil. Colegii mei s-au gândit la o sesizare la CNCD, o să evaluăm.”
Cristi Bucur (Kiss FM): Ce schimbări ați face pentru o comunicare mai eficientă cu cetățenii?
Nicușor Dan: „Lipsa de comunicare, inclusiv pe subiecte în care statul a acționat corect, au apărut narațiuni care au convins oameni de contrariu, precum cazul ajutorului pentru Ucraina. Președintele trebuie să facă un lung efort pentru a convinge oamenii că lucrează pentru ei.”
UPDATE 21.43: Declarații esențiale ale lui Nicușor Dan în dezbaterea TVR
Secțiunea „Centrul de comandă”, cu jurnalistul Adelin Petrișor. Despre mineriada de la Costești: Ce ați fi făcut în locul președintelui Emil Constantinescu?
Nicușor Dan: „Așa ceva nu se mai poate întâmpla astăzi. Jandarmeria poate face față unui protest de genul ăsta. Am puține elemente despre evenimentele de atunci. Oamenii așteaptă de la președinte autoritate. Când trupele au fost învinse de mișcări sindicale e foarte greu să comunici. Înlocuirea ministrului de Interne cred că a fost o decizie corectă.”
Tema „Rolul președintelui conform Constituției” (21:19):
„Președintele are rol de mediator în societate, cel mai important este ca el să preia problemele ei și să acționeze în numele societății în raport cu instituțiile publice. Este nevoie de o reformă a aparatului administrativ al statului, de la modul în care selectăm oamenii care intră în administrație. Deseori, vin pe relații politice sau concursurile cer candidaților doar să învețe niște prevederi din legi.”
„În sistemul de justiție, prin numirea șefilor parchetelor, președintele are datoria să orienteze parchetele către zone precum corupția, zona imobiliară, rețele de trafic de persoane ș.a.m.d. La CSM, președintele poate să forțeze unele reforme în justiție, cu criterii mai bune de promovare profesională, funcționalizarea Inspecției Judiciare și un management mai bun al dosarelor, astfel încât chestiunile repetitive să fie tratate unitar.”
„Este un echilibru de putere între președinte, Guvern și Parlament. În momentul în care numește premierul, președintele poate impune niște lucruri.”
„Doresc ca judecătorii propuși la CCR să fie judecători de carieră, este important ca judecătorii CCR să aibă exercițiul procedurii de judecată.”
Marinela Mititelu: Propuneri în campanie care încalcă drepturi fundamentale, precum dreptul la proprietate, pluralismul politic ș.a. Dacă veți fi președinte, ce veți pune pe primul loc: vocea poporului sau apărarea Constituției?
Nicușor Dan: „Am auzit multe lucruri în campanie, cuvântul «naționalizare», inclusiv a caselor românilor plecați în diaspora, lucruri cu care sunt în total dezacord. Sper că poporul român, față de diferențele foarte mari de viziune, va lua decizia înțeleaptă.”
Mihai Rădulescu: Cam toți președinții au fost acuzați că și-au depășit atribuțiile și că au abuzat de putere. Ați vorbit despre schimbarea guvernului, deși nu intră în atribuțiile președintelui. Unde credeți că este problema, sunt necesare măsuri constituționale?
Nicușor Dan: „Dacă ne uităm în urmă, faptul că președintele a fost într-un echilibru de putere cu o influență mare, nu a fost problema esențială, ci corupția și lipsa de viziune. Președintele trebuie tocmai să proiecteze o viziune pe sănătate, educație, justiție și dezvoltare economică și să orienteze aparatul administrativ în această direcție. În 35 de ani am văzut un echilibru de putere destul de bun între președinte și Executiv.”
Alina Manolache: Și dv. și oponentul v-ați exprimat prima opțiune de premier, Ilie Bolojan, respectiv Călin Georgescu. La vot însă se va decide premierul, cum veți convinge parlamentarii să-l voteze pe Bolojan și mai ales pe social-democrați?
Nicușor Dan: „România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum. Cu acest Parlament voi lucra. Nu voi forța, dar cred că sunt șanse bune. Ilie Bolojan este prima opțiune, dar nu o să vedeți un scandal public pe tema asta. Va fi o negociere care se va sfârși cu un prim-ministru votat. Nu o să vă spun despre a doua variantă de premier.”
UPDATE 21.20: ”Pe partea de dezvoltare economică sunt un promotor al liberei inițiative, statul să creeze un cadru concurențial predictibil, iar unde statul intervine, trebuie să o facă pentru a dezvolta niște lucruri esențiale. Prin coordonarea companiilor de energie, poate fi redus prețul la energie. Acolo unde vrea să stimuleze, trebuie să stimuleze ramurile de viitor, precum inteligența artificială, plus procesare produselor agroalimentare.”
Ștefan Onică, jurnalist TVR a întrebat: Cum veți lua taurul de coarne pentru a evita o criză economică și pentru a câștiga încrederea investitorilor și a populației?
Nicușor Dan: „Pe termen scurt, trebuie să echilibrăm deficitul și sunt cele patru măsuri de care am vorbit. Parte din discuția cu partidele pentru formarea unui nou guvern este de a nu crește taxele.”
Claudiu Lucaci, jurnalist TVR: Au fost favorizate proiecte de dezvoltare a infrastructurii cu o alocare clientelară. Aveți o altă viziune cu privire la aceste proiecte?
Nicușor Dan: A existat o ingerință a politicului ce a prevalat în fața unor criterii bine stabilite. Președintele poate să discute cu partidele ca alocarea banilor să fie făcută pe criterii clare de la bun început.
Tema „economie și administrație”: „Partea fiscală este foarte importantă din cauza inflației. România a cheltuit 8-9% raportat la PIB mai mult decât a încasat, ceea ce e evident că a dus-o într-o situație dificilă. Trebuie să echilibrăm această balanță cu patru măsuri: accelerarea absorbției fondurilor europene, limitarea cheltuielilor statului, eficientizarea companiilor statului și combaterea evaziunii fiscale.
Știrea inițială:
Dezbaterea are loc în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni și respectă toate criteriile de neutralitate și echidistanță: locație identică pentru ambii candidați, format unic, teme comune și durată egală.
Formatul este similar cu cel al emisiunii organizate de TVR înaintea turului I.
TVR anunțase în prealabil că va organiza două emisiuni distincte, după ce s-a constatat că o dezbatere comună nu a fost posibilă din motive de agendă invocate de echipele de campanie. George Simion era așteptat vineri, 16 mai, înză și-a schimbat poziția în ultimul moment (vezi mai jos).
Citește și Nicușor Dan condamnă afirmația lui Simion despre „autism”: „Inacceptabil și lipsit de umanitate”
Simion boicotează dezbaterea de la TVR și alege un format alternativ, alături de Călin Georgescu
Citește și Sprijin european declarat pentru Nicușor Dan: EGP avertizează asupra pericolului extremismului
George Simion nu mai participă la dezbaterea organizată de TVR, deși fusese programat pentru vineri, 16 mai, ora 19:00. Candidatul AUR a anunțat că refuză invitația Ȟi "nici nu-l mai bag în seamă pe contracandidatul meu". În schimb, Simion va participa vineri la o emisiune de la Realitatea PLUS, alături de Călin Georgescu, cel care și-a anunțat oficial sprijinul pentru liderul AUR și l-a numit "protejatul meu mai tânăr".
Simion a mai declarat că va vota anticipat în diaspora, profitând de deschiderea secțiilor înainte de ziua de duminică.
În urma criticilor lansate de AUR, TVR a transmis un comunicat dur în care respinge orice acuzație de partizanat politic. Reprezentanții televiziunii subliniază că au propus mai multe date și ore pentru dezbaterea comună și că au tratat cu echidistanță ambele echipe de campanie. Mai mult, TVR precizează că echipa lui Simion nu a comunicat inițial indisponibilitatea pentru 15 mai și că a lipsit fără preaviz și de la dezbaterea din turul I.
"Acuzațiile conform cărora TVR ar fi întrațnată în campanie sunt complet false și reprezintă o dezinformare gravă a opiniei publice", a transmis instituția.
TVR susține că soluția cu două dezbateri separate a fost o formulă de compromis care respectă standardele internaționale și asigură corecta informare a alegătorilor.