Guvernul taliban din Afganistan a interzis șahul până la o nouă notificare, temându-se că sportul ar putea fi considerat jocuri de noroc, relatează BBC.
Șahul este interzis în Afganistan, impactul său este analizat. Conform declarației oficiale, șahul este interzis în țară pe termen nelimitat până când se va stabili dacă este compatibil cu legea islamică.
Șahul a fost interzis în această țară dintr-un motiv surprinzător. Este considerat joc de noroc
Atal Mashwani, purtător de cuvânt al direcției sportive a guvernului taliban, a declarat că șahul este „clasificat drept joc de noroc” conform legii islamice Sharia și că trebuie luate în considerare considerațiile religioase. Indiferent de decizia actuală, femeilor nu li s-a permis să joace șah până acum.
De la preluarea puterii în august 2021 , talibanii au adoptat în mod continuu legi și reglementări care restricționează activitățile zilnice, inclusiv sportul, sub pretextul Islamului.
Multe sporturi de luptă, cum ar fi artele marțiale mixte, au fost interzise anterior pe motiv că sunt prea violente și contrazic învățăturile islamice în multe privințe.
Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud? Necunoscut în România
Numele de Ion Traian Iliescu nu vă spune, probabil, mai nimic, în afară de asemănarea sa cu cel al fostului președinte al României. Iar cel de Juan Iliesco, așa cum și l-a transformat odată ajuns în Argentina, cu atât mai puțin.
Din lista marilor șahiști români din toate timpurile nu pot lipsi, desigur, jucători imenși precum Florin Gheorghiu, Victor Ciocâltea sau, mai recent, Dieter Nisipeanu, după cum nici cel al Elisabetei Polihroniade.
Dar Juan Iliesco a rămas un mister, o „fantomă” pentru majoritatea românilor, inclusiv în rândul multor practicanți ai „sportului minții”, așa cum este supranumit șahul.
Citește și: Noul campion mondial la șah este un indian de 18 ani. De ce l-a depășit deja pe Garry Kasparov?
Ion Traian Iliescu s-a născut la 18 aprilie 1898, în Brăila, cu tată român și mamă franțuzoaică.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
În Primul Război Mondial a fost luat prizonier de nemți și a trăit vreme de 18 luni într-un lagăr din orășelul german Havelberg, printre alţi 4.500 de prizonieri din toate naţiile lumii.
După eliberare, la 20 de ani, spiritul de aventură îl determină să nu revină în țară, ci să plece la Paris. Ulterior, poposește în Belgia, la Anvers și Oostende, apoi traversează Atlanticul la bordul unui vapor și ajunge în Argentina, conform gsp.ro.
Citește și: Băiețelul de 10 ani care a reușit să-l învingă pe numărul 1 mondial la șah, Magnus Carlsen
În patria tangoului devine Juan Iliesco și, deși avea deja 23 de ani, se apucă să învețe șah, ajungând ca, în doi ani, să-și învingă profesorii.
Timp de șapte ani, între 1931-1938, oscileză între locurile 2 și 12 în campionatul Argentinei, pentru ca în 1939 să câștige titlul. Dar performanța nu îi este omologată, Iliescu nefiind încă cetățean argentinian.
În 1943 va rezolva și problema cetățeniei și obține din nou primul loc, la egalitate cu suedezul Gideon Stahlberg. De data aceasta, lucrurile se inversează. Cum Stahlberg nu trăia de cinci ani în Argentina, Iliescu devine, singur, campionul național al țării.