Ce se întâmplă după ora 21:00 în secțiile de votare. Totul despre numărarea voturilor la turul 2

DE Elena Petrescu | Actualizat: 15.05.2025 - 22:38
Ce se întâmplă după ora 21:00 în secțiile de votare. Totul despre numărarea voturilor la turul 2 - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Ce se întâmplă după ora 21:00 în secțiile de votare. Totul despre numărarea voturilor la turul 2 - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Ce se întâmplă după ora 21:00 în secțiile de votare. Totul despre numărarea voturilor la turul 2. Votarea se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea de a se prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la rând.

SHARE

Operațiunile de numărare a voturilor în secții, duminică, după închiderea urnelor, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, sunt înregistrate prin intermediul unei tablete, iar președintele biroului electoral deschide buletinele unul câte unul și citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul celor prezenți.

Ce se întâmplă după ora 21:00 în secțiile de votare. Totul despre numărarea voturilor la turul 2

Votarea se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea de a se prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la rând.

Citește și Nicușor Dan condamnă afirmația lui Simion despre „autism”: „Inacceptabil și lipsit de umanitate” 

Potrivit BEC, după încheierea votării și închiderea localului secției de votare din țară, președintele biroului electoral se va asigura că operatorul de calculator va accesa, în aplicație, butonul de închidere a secției, numai după ce au fost validate în sistem datele persoanelor care și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale și/sau după ce au fost preluate și validate datele alegătorilor, menționate în ''Formularul de înscriere a CNP-urilor alegătorilor care se prezintă la vot pe durata disfuncționalității SIMPV', dar nu mai târziu de ora 23:59.

Citește și N. Dan demontează minciunile lui Simion despre stoparea fondurilor UE: Declaraţie iresponsabilă

Operatorul de calculator va așeza tableta într-un loc fix, astfel încât să asigure o imagine cât mai clară asupra întregului proces de numărare a voturilor și va porni înregistrarea audio-video a operațiunilor din secția de votare. El va lua măsurile tehnice necesare pentru asigurarea continuității înregistrării audio-video a operațiunilor din secția de votare.

Președintele biroului electoral al secției de votare din țară sau străinătate, în prezența celorlalți membri, numără voturile și deschide buletinele de vot unul câte unul; la deschiderea fiecărui buletin de vot, președintele citește cu voce tare prenumele și numele candidatului votat și arată buletinul de vot celor prezenți; buletinele de vot deschise se grupează pe candidați, se numără și se leagă separat. Toate aceste operațiuni sunt înregistrate prin intermediul tabletei.

Tot președintele biroului electoral al secției de votare va lua măsuri pentru ca înregistrarea audio-video a operațiunilor realizate de la încheierea votării și până la transmiterea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a formularelor de verificare a corelațiilor să decurgă în mod neîntrerupt, fără a fi obstrucționată de către nicio persoană prezentă în secție.

Totodată, președintele biroului electoral al secției de votare din țară organizează activitatea de consemnare a rezultatelor votării și stabilește sarcinile pe care membrii biroului electoral sunt obligați să le ducă la îndeplinire în cadrul acestei operațiuni.

În prezența membrilor biroului electoral al secției de votare și a celorlalte persoane care au dreptul să asiste la operațiunile de numărare a voturilor și de consemnare a rezultatului scrutinului (candidați sau persoane acreditate), președintele acestuia efectuează următoarele operațiuni:

* verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare, sigilează fanta urnelor, introduce ștampilele cu mențiunea ''VOTAT' într-un plic care se sigilează prin aplicarea ștampilei de control a secției. Dispariția uneia sau mai multor ștampile sau a amprentei de cauciuc cu mențiunea ''VOTAT' se va consemna în procesul-verbal;

* anulează buletinele de vot neîntrebuințate;

* stabilește numărul alegătorilor prezenți la urne, prin numărarea semnăturilor înscrise pe listele electorale existente în secția de votare, respectiv lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară și extrasul de pe listele electorale cu care s-a deplasat urna specială;

* desigilează urna de vot și urna specială, numără voturile și consemnează rezultatele votării.

Biroul electoral al secției de votare din țară sau străinătate, cu votul majorității membrilor acestuia, poate decide renumărarea voturilor, la solicitarea oricărui membru, înainte de consemnarea rezultatului votării în procesul-verbal, potrivit BEC. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te