Ratingurile junk, ale ţărilor nerecomandate pentru investiţii, înseamnă că obligaţiunile acestor state nu sunt recomandate investitorilor, pentru că riscul de neplată, la maturitatea titlurilor, este mare sau foarte mare.
Alegerile prezidențiale de la finalul acestei săptămâni aduc noi riscuri, în principal pentru leu și pentru datoria statului pe piața internă, arată o analiză Bloomberg.
În timp ce o victorie a lui Nicușor Dan ar putea aduce pe termen scurt o calmare a piețelor financiare, Simion ar trebui să "câștige repede încrederea piețelor, dacă va ajunge președinte", consideră investitorii.
Eurobondurile româneşti sunt deja la junk. Care este impactul asupra românilor?
Deschiderea maximă a emisiunilor de eurobonduri româneşti, de la Bursa din Luxemburg, de exemplu, este pentru 90 de miliarde de euro, din care România a împrumutat cam 80 de miliarde de euro, până acum.
Există în acest moment, pe Programul MTN (Medium Term Note), de la această bursă, 104 emisiuni de bonduri româneşti. Dacă aduni cifrele, constaţi că dobânzile de tranzacţionare sunt ca pentru un stat aflat la junk.
În aceeaşi situaţie era (şi este) Turcia, după ce Erdogan a prăbuşit prospera economie turcă. La fel, bondurile ruseşti, după ce Putin a început războiul din Ucraina.
Citeşte şi: Pensii și salarii tăiate cu 15% din toamnă? Coșmarul pensionarilor se poate întoarce după 15 ani
Indiferent de rezultatul din alegeri, piețele financiare așteaptă măsuri clare de reducere a deficitului bugetar, conform datelor analizate de Profit.ro.
Mecanismul de pierdere a credibilităţii bondurilor româneşti a fost următorul: ani în şir, acestea au devenit tot mai greu credibile, din cauza felului în care s-a guvernat.
Citeşte şi: Creditele continuă să se scumpească. Ce face indicele Robor şi de ce se manifestă aşa?
Apoi, tot pe fondul acestui mod de guvernare, care a nemulţumit electoratul, votul din noiembrie-decembrie a aruncat în faţă pieţelor realitatea politică: extrema dreaptă filorusă în avans puternic.
Mai mult, l-a arătat pe omul Rusiei ajuns în turul al doilea, prin ilegalităţi şi cu ajutorul unei campanii online despre care nu se ştie nici acum cu exactitate în ce fel a fost finanţată şi exact de către cine.
Citeşte şi: Politico. George Simion, un risc de destabilizare în UE și NATO. Rolul României, crucial în Europa
După anularea prezidenţialelor, efectul a fost, pe termen scurt, o mică gură de aer proaspăt, însă apoi, cele cinci luni care au urmat au erodat şi mai mult credibilitatea bondurilor româneşti, care acum se tranzacţionează astfel.
De suferit vor avea de suferit toţi românii, pentru că, fără banii împrumutaţi de pe pieţele externe, România va intra în criză şi se va duce spre faliment.
Femeie uitându-se la calcule cu consternare. Ce arată acestea? - Foto: Freepik/stockking
Un stat falimentar aflat pe frontiera NATO şi UE cu Rusia, în plin război cu Ucraina, va fi ajutat să nu se prăbuşească, dar preţul va fi o pauperitate naţională cumplită.
Aceasta va semăna cu aceea care a fost cunoscută de Bulgaria, la finalul secolului trecut, ori de Grecia, acum exact 10 ani.