Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.04.2022 - 20:30
Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România/foto: cbsnews
Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România/foto: cbsnews
Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România/foto: dailt mail
Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România/foto: dailt mail

Cel puțin 190 de cazuri misterioase de hepatită au fost identificate la copii din întreaga lume, conform ECDC. Oamenii de știință nu știu ce a declanșat acest focar global de hepatită ce a provocat un deces și 17 transplanturi de ficat.

SHARE

Starea inflamatorie a ficatului a fost observată la peste 190 de copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani, potrivit Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Niciunul dintre cazuri nu a fost cauzat de niciuna dintre cele cinci tulpini tipice ale virusului  hepatitei: A, B, C, D și E.

Un specialist în virologie de la Imperial College London a declarat pentru The Telegraph că este „foarte neobișnuit și rar” hepatita severă la copii, mai alescă se ajunge la necesitatea unui transplant de ficat.

„Se întâmplă ceva neobișnuit, cum ar fi un virus care a suferit mutații sau o altă cauză”, a spus expertul.

Datele privind cazurile variază, ECDC admițând că aceste cifre nu sunt încă precise, pentru că simptomele pot crea confuzii: urină închisă la culoare, fecale decolorate, spre gri, piele sensibilă, ochi și piele galbene, dureri musculare, temperatură mare, lipsă de apetit, oboseală, dureri în dreptul ombilicului.

OMS a anunțat sâmbătă că 169 de cazuri de „hepatită acută de origine necunoscută” au fost depistate în 12 țări din octombrie anul trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Alte două cazuri au fost diagnosticate în Carolina de Nord, SUA, după aceea.

Marea majoritate a cazurilor au fost în rândul copiilor cu vârsta de cinci ani și sub, iar până acum s-a înregistrat un deces și 17 pacienți au avut nevoie de transplanturi hepatice critice.

Până acum, 114 au fost depistați în Marea Britanie, totuși experții au declarat pentru MailOnline că ar putea fi „vârful aisbergului”, deoarece multe simptome sunt confundate cu alte boli.

Citește și

Turcia blochează intervențiile militare ale Rusiei în Siria, la „schimb” cu pacea în Ucraina

„Vânați” cu sancțiuni mai ales în UE și SUA, bogătașii ruși se mută în Dubai și Turcia

Trei sferturi din cazurile din Marea Britanie au fost legate de adenovirusuri, care de obicei provoacă o răceală comună sau o boală de stomac.

Cu toate acestea, dacă sistemul imunitar al cuiva nu este capabil să lupte împotriva virusului, acesta poate duce la hepatită.

Ce ar fi putut declanța focarul de hepatită

În timp ce unii experți cred că adenovirusul - un virus asociat cu multe răceli comune - ar putea fi în spatele valului de cazuri, alții nu consideră că a fost stabilită cauza. Mai multe ipoteze sunt în cercetare:

Coinfecție

Potrivit unei teorii, copiii care sunt infectați cu Covid și adenovirus în același timp ar putea prezenta un risc mai mare de hepatită.

Imunitatea slăbită

Experții britanici au sugerat că blocajul impus din cauza Covid și restricțiile au dus la un risc mai mare pentru copii, deoarece au imunitate naturală mai scăzută la adenovirus.

Mutația adenovirusului

Alți oameni de știință au spus că este posibil să fie un adenovirus care a dobândit „mutații neobișnuite”.

Noua varianta Covid

Oficialii UKHSA au inclus „o nouă variantă a SARS-CoV-2” în ipotezele lor de lucru, când au discutat această variantă la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Lisabona desfășurat la 26 aprilie.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te