Județul cu cel mai mare număr de noi îmbolnăviri este Călărași, cu 16 cazuri. Județul Buzău este pe locul al doilea, cu 13 noi cazuri, iar Bucureștiul, pe locul al treilea, cu 12 noi îmbolnăviri.
De la izbucnirea epidemiei, 59 de persoane, majoritatea bebeluși nevaccinați, au murit din cauza rujeolei. În total, se înregistrează 14.825 cazuri.
SURSA: CNSCBT
86.759 de copii, reprezentând 21% din numarul de născuți vii, au fost identificați ca incomplet vaccinati în raport cu vârsta;
dintre ei, 60,9 la sută provin din mediul urban, iar 39, 1 la sută din mediul rural, potrivit unui document al CNSCBT, din luna februarie 2018.Refuzul în cazul vaccinului ROR (RRO) a avut cea mai mare pondere în cadrul refuzului general, înregistrând o valoare mai mare în mediul urban. Cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinarea cu ROR din eșantionul studiat a fost înregistrat în județul Dolj (30,4%) urmat de județul Giurgiu (30%) si de județul Constanța (23,1%).
SURSA: CNSCBT
În ultimii ani, au existat periodic crize ale vaccinului ROR sau stocuri insuficiente, medicii de familie și părinții plângându-se frecvent că nu găsesc vaccinul. Ministerul Sănătății a admis, uneori, că au existat "sincope" în aprovizionarea cu ROR, iar, în teritoriu, medicii recunosc că nu au primit vaccinul constant.
Citește dosarul Newsweek România despre rujeolă:
Epidemia nepăsării. Cine răspunde pentru victimele rujeolei
Epidemia nepăsării. „Mica înțelegere“, strategia antirujeolă aplicată în Dolj
Epidemia nepăsării. Legea vaccinării, blocată de oamenii PSD
Epidemia nepăsării. Nimeni nu își asumă vinovăția pentru zecile de morți