Fostul reporter Andi Manciu, 35 de ani, conduce Grupul de Comunicare Strategică

DE Petru Zoltan | Actualizat: 26.03.2020 - 16:51
Andi Manciu/FOTO: facebook.com
Andi Manciu/FOTO: facebook.com

Fostul reporter Andi Eduard Manciu a fost instalat la conducerea Grupului de Comunicare Strategică, grup care care gestionează toată comunicarea publică a statului pe criza generate de pandemia cu coronavirus.

SHARE

Grupul de Comunicare Strategică este din ce în ce mai criticat pentru erori de comunicare publică. Conferințe de presă întârziate cu zeci de minute și blocarea accesului la informațiile publice despre cazurile de coronavirus din țară sunt principalele reproșuri aduse grupului. Mai mult, presa locală acuză grupă de tentativă de cenzură.

Ce experiență are în comunicare strategică

Andi Eduard Manciu, cel care conduce Grupul de Comunicare Strategică, a terminat liceul în 2004, apoi s-a specializat timp de patru ani în științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În timpul facultății, mai exact în iulie 2006, s-a angajat ca reporter la Realitatea Tv.

De acolo, a plecat la Evenimentul Zilei, a trecut și pe la Agenția de știri NewsIn, apoi a ajuns pentru o scurtă perioadă de timp reporter la B1 Tv. De la ultima televiziune s-a transferat la Agenția Mediafax, unde a lucrat în perioada 2012-2015. Apoi s-a pus în slujba Partidul Național Liberal, unde a fost uns pe funcția de coordonator al Departamentului Comunicare.

De la partid a fost luat și numit consilier de stat al primului ministru pentru a coordona comunicare la nivel guvernamental.

Din CV-ul public al lui Andi Manciu mai aflăm că în vara anului 2019, timp de o lună, a urmat cursuri de comunicare politică la Konrad Adenauer Stiftung Media Programme (Italia), unde i s-a predat comunicare strategică, cum să facă campanii digitale în social media și încadrarea temelor în comunicarea politică.

Pe 26 februarie 2020, Andi Manciu a anunțat o conferință de presă la orele 23:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la care urma să participe ministrul Victor Costache și secretarul de stat Raed Arafat.

Cu zece minute înainte de ora anunțată, ministrul Costache era deja în direct la o televiziune pentru a anunța primul caz de coronavirus. Jurnaliștii prezenți în miez de noapte la sediul MAI s-au arătat revoltați. Degeaba, însă.

Iar conferința a început cu o întârziere de 40 de minute. Ulterior majoritatea conferințelor de presă ținute în miez de noapte au avut întârzieri de zeci de minute, ceea ce poate duce la un sentiment de panică în rândul cetățenilor.

Presa locală denunță cenzura

Mai multe publicații locale și jurnaliști ai acestora au trimis o scrisoare deschisă Guvernului pentru a denunța tentativa de cenzură instaurată de Grupul de Comunicare Strategică.

„Încercarea de a ascunde răspândirea cazurilor pe județe și directivele adresate prefecților, de a nu informa presa, constituie încălcări grave ale libertății de exprimare.

Suntem de acord cu necesitatea unei informări corecte a populației, a combaterii fenomenului stirilor neconfirmate și al dezinformărilor, care, în situații de criză cum este cea de acum, provoacă reacții negative și panică.

De aceea considerăm că o informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei, este absolut necesara.

Mass-media se manifestă ca un partener loial și bine intenționat al autorităților în campania de comunicare pe timp de criză. Tocmai de aceea, considerăm că nu se justifică asemenea decizii de ascundere a realității și de cenzură din partea Guvernului”, se menționează în scrisoarea deschisă semnată de zeci de publicații locale și jurnaliști.

Cine face parte din GCS?

La solicitarea Newsweek România, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că Grupul de Comunicare Strategică a fost înființat prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr. 2 din 24.02.2020, în vederea gestionării mediatizării subiectelor legate de noul Coronavirus: „Grupul de Comunicare Strategică este coordonat de domnul Andi Manciu, consilier de stat în Guvernul României”.

Din acest Grup, a arătat MAI fără a furniza nume de persoane, fac parte șefii structurilor de comunicare sau persoane desemnate de către acestea, cu funcții de conducere în domeniul comunicării cu mass-media din următoarele instituții: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

În cazul unor erori de comunicare, personalul care face parte din Grupul de Comunicare Strategică poate fi sancționat conform normelor legale care le reglementează activitatea în cadrul instituției din care provin.

„Pentru perioada activității desfășurate în cadrul Grupului de comunicare Strategică personalul menționat nu primește un venit suplimentar, nivelul salarizării fiind același primit anterior de a fi membru în acest grup”, a mai transmis Serviciul de Presă al MAI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te