Acreditarea confirmă că o unitate dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură, respectând siguranța pacientului și a angajaților săi, potrivit Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).
Din cele 13 spitale cu paturi, publice și private, evaluate în martie de această autoritate, nici una nu a respectat standardele încât să fie a acredite.
Doar 3 unități – toate private – au fost încadrate în categoria a II-a, cu recomandări.
Categoria a doua reflectă capacitatea managementului spitalului și susținerea autorității tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde.
„Dar au fost identificate deficiențele precum și soluțiile și resursele necesare corectării acestora și există dorința de a se conforma tuturor cerințelor standardelor de acreditare”, arată documentele ANMCS.
Cele trei spitale private care au primit această a doua categorie, cu recomandări sunt din Dolj și Suceava.
Spitalele au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani.
Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din București, încredere redusă
Din celelalte 10 spitale, 2 au fost încadrate în categoria a III-a, cu rezerve.
Categoria III refectă „aceeași preocupare a managementului spitalului de a îndeplini cerințele din standarde ca și a spitalelor din categoria II, dar nu au reușit să obțină o susținere corespunzătoare din partea autorităților tutelare pentru îndeplinirea planurilor de conformare la ASF, pentru care era necesară alocarea de resurse financiare”.
În această categorie se încadrează două spitale de stat: Institutul Oncologic „Prof. dr. I Chiricuță” Cluj și Clinicile ICCO Ortopedie Brașov.
4 spitale sunt în categoria a IV-a, cu încredere redusă: Spitalul „Prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București, Spitalul Orășenesc Baia de Aramă și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj.
4 sunt categoria a V-a, care înseamnă prelungirea procesului de acreditare: Spitalul Municipal Salonta, Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu, Spitalul Orășenesc Măcin și Clinica Medicală Sf. Andrei, Neamț.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afișeze la intrare și pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare, notează 360medical.ro