SUA: Doar 0,02% dintre copiii sub 11 ani vaccinați anti-COVID au raportat efecte adverse grave

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.01.2022 - 13:01
Sursă: U.S. Air Force

Doar la 11 copii din cei peste 43.000 cu vârste între 5 și 11 ani din SUA care au primit vaccinul anti-COVID de la Pfizer au fost raportate efecte adverse serioase, toți având comorbidități. Șapte și-au revenit deja, iar patru sunt în recuperare, arată o cercetare a CDC.

SHARE

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (The Centers for Disease Control and Prevention - CDC) din SUA a lansat două studii care arată eficiența vaccinurilor anti-COVID administrate copiilor, relatează The New York Times

Un prim studiu al CDC arată că au fost extrem de rare problemele serioase raportate la copiii între cinci și 11 ani care au primit vaccinul anti-COVID Pfizer, iar cel de-al doilea studiu al CDC arată că aproape toți copiii care au fost spitalizați cu COVID-19 nu aveau schema completă de vaccinare.

Peste opt milioane de doze de vaccin Pfizer au fost administrate copiilor cu vârste între 5 și 11 ani din SUA. 

Citește și: Avertismentul dr. Juma după deschiderea școlilor: „Seamănă cu un experiment de infectare în masă" | Newsweek Romania

La 11 copii din 43.000 de copii de 5-11 ani (0,02%) vaccinați au fost raportate efecte adverse serioase. Șapte s-au recuperat deja 

Până în 19 decembrie, în șase săptămâni de când a început administrarea vaccinului la copiii cu vârste între cinci și 11 ani, CDC a primit extrem de puține sesizări privind efecte adverse grave la copiii vaccinați. 

Din cei peste 43.000 de copii din această grupă de vârstă care au fost vaccinați, cei mai mulți au raportat, ca efecte adverse: durere la locul înțepăturii, oboseală, durere de cap, mai ales după administrarea celei de-a doua doze. Circa 13 la sută au raportat febră, după efectuarea rapelului. 

Citește și: Medic ATI avertizează: Datele optimiste din Vest despre Omicron s-ar putea să nu se aplice la noi | Newsweek Romania

Doar în 11 cazuri din cele 43.000, adică 0,02 la sută, au fost raportate efecte adverse grave, cum ar fi miocardita, inflamarea mușchiului inimii. CDC a verificat cele 11 sesizări și a anunțat că în șapte cazuri copiii și-au revenit complet, iar în patru cazuri aceștia erau în recuperare. 

Mai frecvente au fost sesizările privind cazurile de miocardită la băieți de peste 12 ani și la bărbați până în 29 de ani, menționează CDC. 

Au fost și câteva sesizări privind primirea unei doze de vaccin pentru adulți la copii, însă în aceste cazuri copiii nu au avut nici un fel de problemă. 

CDC menționează decesele a două fetițe, de cinci și șase ani, care au murit după ce s-au vaccinat, însă acestea aveau numeroase alte boli și o stare a sănătății fragilă. „În urma primei analize efectuate, nu au fost găsite dovezi care să sugereze o legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și deces”. 

Citește și: Mama și tatăl a patru copii din SUA au murit de Covid în aceeași zi. Cei doi erau nevaccinați | Newsweek Romania

Doar 0,4% dintre copiii spitalizați cu COVID aveau schema completă de vaccinare. Mulți aveau obezitate 

Un al doilea raport al CDC privind spitalizările la copii arată că din peste 700 de copii cu vârste sub 18 ani care au fost internați în spital cu COVID vara trecută doar 0,4% aveau schema completă de vaccinare. 

Două treimi dintre copiii spitalizați aveau cel puțin o comorbiditate, cel mai adesea, obezitate, și aproximativ o treime dintre copiii de cinci ani și peste această vârstă aveau și alte infecții virale. 

Circa o treime dintre copiii spitalizați au avut nevoie de tratament la terapie intensivă, iar 15% au avut nevoie de ventilație mecanică. Dintre cei spitalizați, 1,5 la sută au murit. Cele șase spitale unde s-au înregistrat decese au fost în Arkansas, Illinois, Louisiana, Texas, Washington. 

„Studiul arată că copiii nevaccinați spitalizați cu COVID-19 pot avea o formă gravă a bolii, reiterând importanța vaccinării la toți copiii eligibili, atât pentru protecția individuală, cât și pentru a-i proteja pe cei care nu pot fi vaccinați încă”, subliniază CDC.  

Citește și: GRAFIC Valul 5, în ascensiune: peste 1.700 de cazuri noi de COVID în 24 de ore și 18 decese | Newsweek Romania

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te