DSP Bucureşti, depășit de situație: nu poate face anchete epidemiologice COVID în timp real

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 28.09.2021 - 22:04
DSP Bucureşti, depășit de situație. Nu poate face anchete epidemiologice COVID în timp real. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Capacitatea actuală a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti nu permite să fie făcute în timp real anchetele epidemiologice în cazul îmbolnăvirilor de COVID-19, a declarat directorul executiv Oana Nicolescu.

SHARE

Oana Nicolescu a fost audiată, marţi, 28 septembrie, în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor.

Ea a fost întrebată, după audiere, în legătură cu creşterea neobişnuită, raportată luni, de 2.500 de cazuri de COVID-19 la nivelul Bucureştiului.

"Pe de o parte, pentru că vorbim de valul patru cu o tulpină extraordinar de violentă şi, pe de altă parte, o să observaţi că avem un număr de teste efectuate atât RT- PCR, cât şi rapide extraordinar de mare în acest weekend, vineri, sâmbătă şi duminică. Pe de o parte, pentru că s-a impus obligativitatea certificatului verde", a explicat directorul executiv al DSP Bucureşti.

Citește și: Proxenetul Alex Bodi poate respira ușurat. Oana Marica, alias Bunesa, nu e pregătită să aibă copii

Nicolescu a menţionat că, dintre cele 2.500 de cazuri raportate, 1.400 au fost din zilele trecute. "În medie sunt cam 1.400 raportate din zilele trecute. S-a întâmplat din cvasi-motive. Pe de o parte, pentru că nu avem posibilitatea de a lua legătura cu pozitivul întrucât numărul de telefon nu există pe buletinul respectiv, fie numărul de telefon este greşit, fie nu răspunde la telefon. Până când nu dăm de ei, nu avem cum să alocăm", a explicat ea.

Potrivit directorului executiv al DSP Bucureşti, săptămâna trecută s-a realizat un număr foarte mare de teste privind infectarea cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ilie Năstase, ambițios, mai vrea o fetiță la 75 de ani: „Vor zice ăștia că sunt Superman!”

Ce înseamnă alocarea unui caz pozitiv

"Trebuie să ştim ce înseamnă alocarea unui caz pozitiv - înseamnă să sunăm absolut fiecare pozitiv, după care alocăm ancheta epidemiologică. Pentru fiecare pozitiv sunt doi contacţi, motiv pentru care dacă, în ziua respectivă, avem 2.000 de pozitivi ar trebui să sunăm 6.000 de persoane, 2.000 pozitivi plus minimum încă doi contacţi.

Capacitatea pe care o avem în momentul de faţă la nivel de DSP nu ne permite ca în timp real să facem aceste lucruri. Am cerut sprijinul tuturor instituţiilor astfel încât să avem un spaţiu mai mare. După cum ştiţi, anul trecut am funcţionat pe Arena Naţională, dar întrucât anul acesta a avut loc Campionatul european de fotbal nu am mai putut să funcţionăm acolo şi a trebuit să ne relocăm într-un spaţiu mai mic, motiv pentru care nu mai avem capacitatea respectivă. Dacă anul trecut funcţionam cu 400 - 450 personal detaşat, delegat, voluntari, în momentul de faţă avem în jur de 120", a informat Oana Nicolescu.

Ea a adăugat că se vor lua toate măsurile pentru a se ajunge "la zi".

"Eu zic că o să facem faţă, nu atât cât ne-am dori, dar vă dau un singur exemplu: la nivel de SABIF, pe partea legată de recoltare (toate recoltările le facem prin SABIF) erau în aşteptare un număr extraordinar de mare cu o întârziere de testări de aproximativ, cred, de 30 de ore. (...) Cu siguranţă, vom face faţă întrucât în acest weekend urmează să ne relocăm într-un sediu mult mai mare", a spus directorul executiv al DSP Bucureşti.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.