Dr. Radu Țincu: Cum poate rezista terapia intensivă în prima linie a frontului împotriva COVID 19

DE Radu Țincu | Actualizat: 03.04.2020 - 21:52
DR. RADU ȚINCU, medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“

Această pandemie reprezintă o provocare uriașă pentru sistemele de sănătate. Viteza de răspândire a virusului în țări precum Italia, Spania, Franța a depășit capacitatea de reacție a sistemului sanitar. A fost depășită infrastructura, logistica și capacitatea resursei umane.

SHARE

 

La o creștere rapidă și intensă a numărului de pacienți ce au nevoie de spitalizare, niciun sistem de sănătate nu va face față, indiferent de dotările și performanța sa.

De aceea, cel mai important element rămâne scăderea vitezei de îmbolnăvire a populației prin respectarea măsurilor de distanțare socială și izolare.

Un ritm de îmbolnăvire lent va permite spitalelor să reacționeze cât mai eficient. Dincolo de infrastructura medicală epuizarea personalului medical în fața unui aflux de pacienți este o realitate raportată de țările afectate.

Citește și: Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă, la Newsweek LIVE, de la ora 19.00, despre riscurile meseriei de doctor

Dotări

Din statisticile internaționale aflăm faptul că peste 20% din pacienți vor necesită spitalizare, iar un procent cuprins între 10-14% vor necesita măsuri de terapie intensivă.

În ultima perioadă s-a discutat foarte intens despre capacitatea secțiilor de terapie intensivă de a face față acestei pandemii.

Capacitatea secțiilor AȚI va fi condiționată de numărul și viteza pacienților diagnosticați pozitiv cu Covid-19 care vor necesita simultan măsuri de terapie intensivă.

Din datele oficiale reiese că deținem aproximativ 2.650 de paturi de terapie intensivă, însă doar 1.361 sunt dotate cu aparate de ventilație mecanică.

Când discutăm de pacienți Covid-19 care necesită terapie intensivă, aceștia vor avea nevoie în special de terapie intensivă respiratorie.

La nivel mondial există o preocupare constantă pentru a crește producția de aparate de ventilație mecanică, aparate care sunt mai mult decât esențiale în tratamentul acestor pacienți.

Donald Trump a comandat industriei producerea a peste 30.000 de aparate, într-un ritm de 10.000 de ventilatoare pe lună.

Înțelegem din această solicitare a Președintelui SUA faptul că ventilația mecanică devine element de strategie națională în lupta împotriva coronavirsulului.

Protecție

Un alt element important îl reprezintă protecția personalului medical care lucrează în secțiile de terapie intensivă, cunoscând din raportările internăționale că aceastia prezintă cel mai ridicat risc de contaminare în momentul în care manipulează căile aeriene ale pacienților contaminați cu Covid-19.

Manevra de intubație orotraheală reprezintă momentul cu cel mai ridicat risc, deoarece pacientul elimină particule virale în cantitate mare,i ar personalul medical este în imediata apropiere a acestuia.

În timpul manevrei de intubație tot personalul medical implicat trebuie să utilizeze toate echipamentele de protecție înaltă: combinezoane, ochelari de protecție, măști cu gradul cel mai ridicat de protecție, vizieră, mănuși, bonetă, cizme de cauciuc.

Un moment foarte delicat este dezbrăcarea acestor echipamente contaminate. Sunt necesare exerciții de simulare a utilizării acestora, pentru a învăța corect modul în care ne îmbrăcăm/dezbrăcăm de echipament.

Internări

Internarea pacienților Covid-19 pozitivi în spitale generale, alături de pacienți non-covid trebuie limitată cât mai mult timp. Trebuie luate toate măsurile pentru a întârzia cât mai mult decizia de a amesteca pacienții.

Un element important poate fi reprezentat de tratarea la domiciliu a cazurilor ușoare, astfel încât spitalele de boli infecțioase să poată interna doar cazurile care necesită spitalizare.

Un alt aspect ce trebuie evaluat este utilizarea în prima fază, atunci când numărul de cazuri va depăși spitalele de boli infecțioase și spitalele de suport, spitale din linia 3 cât mai modulare, astfel încât să poate fi izolați pacienții contaminați cu coronavirus.

Identificarea spitalelor sub formă de clădiri separate este esențială. Dincolo de experiența țărilor europene puternic afectate de pandemie, avem exemplul de la Spitalul Suceava unde peste jumătate din pacienți au fost îmbolnăviți de prezența unui pacient pozitiv la coronavirus.

Este necesar un efort cât mai mare pentru a nu contamina spitalele generale. Contaminarea va afecta atât pacienții internați, cât și personalul medical.

Când discutăm de îmbolnăvirea pacienților internați într-o secție de terapie intensivă trebuie să avem în vedere că aceștia se află deja într-o situație critică, tocmai de aceea se află la reanimare. Contaminarea acestora cu coronavirus va crește substanțial mortalitatea. În opinia mea, internarea unor pacienți în terapie intensivă ar trebuie să fie însoțită de testarea obligatorie acestora pentru coronavirus. Este evident că niciun spital nu va bloca sau condiționa internarea unui pacient de testarea pentru Covid-19.

Asistența medicală de urgență a pacienților non-covid trebuie asigurată. Însă este esențial că un pacient admis în terapie intensivă să fie cât mai rapid testat, în vederea identificări virusului și aplicarea imediată a măsurilor de protecție și în vederea prevenției îmbolnăvirii celorlalți pacienți sau a personalului medical.

Îmbolnăvirea personalului medical va avea un impact negativ asupra capacității de răspuns a sistemului medical. O parte din cadrele medicale bolnave vor dezvolta și forme medii sau severe de boală și vor fi scoase din câmpul muncii.

Cu cât vor fi mai multe cadre medicale contaminate, cu atât procentul celor care vor dezvolta forme medii sau severe va fi mai ridicat. Cu cât mai mulți medici vor fi în incapacitate de muncă, cu atât capacitatea de a trata pacienții va scădea.

Riscuri

Se vorbește foarte mult despre riscurile meseriei de medic. Este foarte adevărat că atunci când am ales să facem medicină ne-am asumat o serie de riscuri. Pandemia această a fost asemănată cu un război, în care soldații au fost înlocuiți cu personalul medical în halate albe.

Armata poate câștigă bătălia dacă este dotată cu tot echipamentul militar necesar. Trimiterea soldaților la luptă cu piepturile goale va produce un masacru.

Personalul medical nu fuge de responsabilitate, nu refuză să lupte, însă dorește să lupte cu toate armele. Își dorește acest lucru, în primul rând, pentru a avea o șansă să câștigăm bătălia cu coronavirusul.

Nu putem avea pretenția să câștigăm această lupta grea decât dacă vom deține toate armele de atac împotriva Covid-19.

Secțiile de terapie intensivă devin acest moment elemente esențiale și strategice la nivel național în lupta cu virsul. Încă mai este timp să pregătim aceste secții de luptă adevărată care va fi în momentul de vârf al acestei pandemii.

Populația trebuie să respecte cu strictețe măsurile impuse de autorități, limitând în acest fel ritmul de îmbolnăvire. Acest ritm de transmitere este cel care va modula numărul de bolnavi care vor avea nevoie de terapie intensivă.

Un al doilea element este dotarea cât mai urgență a secțiilor de reanimare cu toată aparatură de care au nevoie, dar și cu echipamente de protecție pentru personalul medical.

Lupta adevărată și grea se va da în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Personalul medical din terapie intensivă este de fapt prima linie din frontul de lupta.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te