Dr. Radu Țincu: Cine, când și cum trebuie să poarte mască de protecție și după 16 mai

DE Radu Țincu | 28.04.2020 - 13:19
DR. RADU ȚINCU, medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“

Relaxarea măsurilor impuse prin starea de urgență pot fi riscante în contextul în care populația va considera că virusul va dispărea după data de 16 mai 2020.

SHARE

Chiar dacă măsurile nu vor mai fi reglementate prin ordonanțe militare, oamenii trebuie să înțeleagă faptul că nimic din scenariul inițial nu s-a schimbat. Avem de-a face cu același coronavirus, extrem de contagios, care poate determina forme severe sau fulminante de boală. Până în prezent nu deținem un tratament specific, etiologic și nu avem posibilitatea imunizării prin vaccinare. Privesc cu îngrijoare modul în care ne vom comporta după expirarea stării de urgență. Observ, de asemenea, faptul că mulți dintre noi deja ne-am relaxat, cu mai bine de trei săptămâni înainte de termen.

Pentru a putea controla evoluția pandemiei de Sars-Cov-2 este necesar ca oamenii să aplice în continuare, de această dată în mod conștient și voluntar, măsurile deprinse în aceste 2 luni de zile.

Trei măsuri esențiale

Sunt trei elemente fără de care nu vom putea ține sub control evoluția pandemiei. Distanțarea socială va reduce în continuare riscul de transmitere intracomunitară. Utilizarea echipamentelor de protecție atunci când ne aflăm în zone aglomerate sau spații închise va scădea riscul de a ne contamina dacă intrăm în contact cu o persoană bolnavă de Covid-19. Măsurile de igienă riguroasă prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, dar și prin utilizarea gelurilor dezinfectante vor completa și închide acest cerc de protecție.

Discutând în ultima perioadă despre obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile aglomerate și în cele închise, sunt necesare explicații științifice care să clarifice acest subiect. Există întrebări care necesită răspunsuri clare, menite să ii determine pe oameni să aplice în mod corect aceste măsuri. Masca de protecție trebuie purtată pentru a ne proteja în mod real, nu pentru a bifa doar o recomandare. Uniunea Europeană prin Reglementarea 2016/425, care înlocuiește Directiva 89/686/CEE care definește scopul acestor dispozitive. Astfel, aceste echipamente sunt fabricate pentru a realiza, prin purtare, protecția oamenilor în față unor riscuri care vizează sănătatea sau siguranța acestora. O subcategorie importantă este reprezentată de dispozitivele respiratorii de protecție.

Măști chirurgicale

Măștile chirurgicale de protecție sunt realizate în conformitate cu standardul EN 14683. Funcția lor principală constă în protejarea pacienților și a  personalului medical. În cazul coronavirusului aceste măști pot preveni răspândirea virusului în mediul exterior, având o eficientă mai scăzută în a ne proteja de infectare cu coronavirus. Așadar, acest tip de măști trebuie purtate de populație pentru a limita răspândirea virusului în mediul exterior. Acest tip de măști asigură controlul răspândirii virale mai ales la pacienții simptomatici care tușesc și expectorează. Bunele maniere stipulau, cu mult înainte de criza actuală, faptul că este de bun simt să îți acoperi nasul și gura cu o batistă atunci când tușești sau strănuți în public. Și prin acest gest putem limita răspândirea picăturilor încărcate cu microorganisme. Sunt date cât se poate de clare cu privire la capacitatea de transmitere a bolii chiar și atunci când pacienții sunt presimptomatici sau în faze foarte precoce de îmbolnăvire. Utilizarea măștii simple de protecție  reducere riscul de răspândire a virusului în comunitate de la pacienți infectați cu Covid-19, dar nediagnosticați. Necunoscand modul de transmitere de la un bolnav asimptomatic, dar conturându-se ideea că o astfel de transmitere este posibilă, a apărut și recomandarea că toată populația să poarte astfel de măști.

Măști non medicale

Utilizarea măștilor non medicale de protecție nu și-a dovedit eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. În acest sens este esențial să utilizăm măști medicale de protecție, iar autoritățile trebuie să asigure informarea corectă  a populației, în ceea ce privește gradul de protecție oferit de aceste dispozitive. În studiile publicate, măștile non medicale au o eficientă foarte scăzută (între 2-38%). Singurul avantaj evidențiat în unele studii este legat de faptul că aceste măști textile pot fi spălate și reutilizate. Orice material textil care acoperă nasul și gură reprezintă o barieră fizică în calea microorganismelor, însă, dacă ne dorim un grad superior de protecție, sunt necesare măști medicale de înaltă eficientă.

Utilizarea măștilor de protecție în contextul pandemiei actuale va controla sursa de infecție, mai ales atunci când vorbim de un număr mare de îmbolnăviri și de mulți pacienți asimptomatici care se deplasează în societate. Vom utiliza cu precădere masca de protecție în momentul în care folosim transportul public, când ne aflăm în spații închise și aglomerate. De asemenea se vor utiliza în anumite profesii care implică contactul apropiat cu alte persoane, cum ar fi: agenții de poliție sau forțele de ordine și atunci când nu există protecție din geam sau plexiglas la toți lucrătorii din instituții publice sau private. Se vor utiliza de către tot personalul medical care nu este implicat direct în tratarea pacienților diagnosticați cu coronavirus, ca o măsură suplimentară de reducere a riscului de îmbolnăvire. Până în acest moment nu există un consens global cu privire la utilizarea acestor dispozitive. Trebuie să ținem cont și de capacitatea de producție și furnizarea  acestor măști către populație, dar și de prețul de vânzare.

Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că purtarea măștilor nu asigura protecție totală și nicidecum nu înlocuiește celelalte măsuri, printre care: distanțarea socială și igiena personală.

Cum se folosește corect masca

Masca de protecție trebuie purtată corect, acoperind gura până sub barbie și nasul. Bagheta metalică situată în partea superioară trebuie să se muleze pe forma nasului, în acest fel asigurând un spațiu închis de respirație. Spălarea mâinilor cu apă și săpun și dezinfecția tegumentelor este necesară înainte și după manipularea măștilor de protecție. Un element important este generat de faptul că masca utilizată este potențial contaminată pe suprafață exterioară. Scoaterea măștii se va face prin atingerea părților elastice sau a șnururilor de prindere. Nu este permisă atingerea feței exterioare. După această manevră se repetă igiena mâinilor.

Purtarea măștilor poate genera un fals sentiment de protecție, fapt care ar putea genera a scădere a vigilenței, prin scăderea distanțării fizice sau  a măsurilor de igienă. Utilizarea necorespunzătoare, dar și îndepărtarea incorectă pot crește riscul de contaminare.

Măștile utilizate nu trebuie să între în contact cu alte obiecte personale, cum ar fi: poșetă, portofel sau telefon. După utilizare, nu este permisă aruncarea măștilor pe stradă. Măștile utilizate pot reprezenta surse de infecție, nu numai cu coronavirus, fiind posibilă contaminarea și cu alte microorganisme patogene. Având în vedere obligativitatea purtării măștilor de protecție este necesară eloborarea unor măsuri de recuperare a acestor dispozitive medicale contaminate în condiții de siguranță. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.