Dr. Mihail Pautov: Evită locurile închise. Omul de afaceri Mihail Pautov: E sigur în aglomerare

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 08.04.2021 - 22:51
Dr. Mihail Pautov: Evită locurile închise. Omul de afaceri Mihail Pautov: E sigur în microbuz. Captură Youtube

Un medic celebru îi îndeamnă pe români să evite spațiile închise și aglomerațiile, pentru a nu se îmbolnăvi de COVID-19. În schimb, când e vorba de afacerea pe care a co-înființat-o, medicul se sucește.

SHARE

Doctorul chirurg Mihail Pautov, unul dintre cei mai populari medici din România, cu apariții de succes la TV și pe rețelele sociale, prezenta în octombrie anul trecut, pe canalul său de Youtube, unde are 56.500 de abonați, un „Ghid de supraviețuire COVID-19 - toamna: 10 reguli de urmat”.

 

„Un ghid format din 10 reguli care cântăresc foarte mult în toată această ecuație. 10 reguli foarte simple pe care toată lumea ar trebui să le respecte. Și dacă le respectăm, scădem cu foarte mult riscul de a ne infecta”, astfel începe clipul difuzat de dr. Mihail Pautov. 

Dintre cele 10, două ne-au reținut atenția.

Regula numărul 1, în viziunea medicului chirurg, este clară: „Evită aglomerațiile”.

„Ori de câte ori, realizezi că în jurul tău, indiferent dacă ești afară sau în parc, se strâng doi trei oameni la discuții, fă 2-3 pași în spate și menține această distanțare și evită acea aglomerație”, ne îndeamnă dr. Mihai Pautov.

Regula numărul 2: „Evită locurile închise”. „Deja știm că acest virus se transmite prin aerosoli, iar un loc închis este un loc ideal, asta îi place lui, să facă vapori de aer, să facă aerosoli și să stea în cameră așteptând no gazde. Orice loc închis este un loc periculos”, arată medicul. 

De asemenea, doctorul Mihail Pautov mai insistă pe „geamul deschis, oricând se poate; de preferat mereu” și „2 geamuri deschise = curent = spațiu aerisit = no covid19”. 

Aceste reguli elementare de protecție la coronavirus nu mai contează însă când e vorba să faci bani din  îngrămădirea oamenilor în spațiul închis.

Clienții pentru testare, îngrămădiți în microbuze

Newsweek România a scris marți că o firmă înființată în august 2020 de patru persoane, printre care și cunoscutul medic chirurg Mihail Pautov, oferă testări rapide călătorilor care pleacă cu avionul din Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. 

Clienții sunt racolați din interiorul aerogării, de la birourile de check-in, băgați în două autoturisme și o dubiță, îngrămădiți, și duși într-o parcare unde li se oferă un test antigen pentru COVID-19 efectuat într-un container sau un cort. 

Operațiunea de racolare a clienților pentru testare rapidă antigen a fost descrisă de un pasager, fost jurnalist. 

„Angajaţii de la Aeroportul Otopeni, cei care efectuau check-in-ul la ghişeele 62-65 pentru îmbarcarea spre Amsterdam, mi-au spus că persoanele care aveau test PCR valabil nu erau acceptate decât dacă efectuau un test antigen unde te trimiteau ei.

Erau câţiva băieţi lângă ei, cu microbuze în care te înghesuiau şi te duceau într-o parcare.

Acolo, într-un cort, efectuai rapid un test antigen contra sumei de 150 de lei, normal.

Imediat după, primeai cartea de îmbarcare fără să ai rezultatul.

Deplasarea către spelunca în care se organizează aşa-zisa testare se face cu maşinile lor, unde sunt înghesuiţi pasagerii claie peste grămadă fără nici un fel de respectare a distanţării”, a scris Petrică Răchită. 

Citește și: EXCLUSIV Racolați din Aeroportul Otopeni pentru testări. Fără aprobare. Conducerea a închis ochii

Pe o banchetă de două persoane au fost băgate trei persoane

Newsweek România l-a contactat și pe dr. Mihail Pautov, care a participat la înființarea Centrul de Testare Completă SRL și a oferit consultanță de specialitate pentru crearea fluxurilor de testare.

Surprinzător, medicul a declarat că nu e o problemă să bagi mai multe persoane într-un microbuz, adică o aglomerare de oameni care nu se cunosc, într-un spațiul închis. 

Mihail Pautov a invocat faptul că pasagerii au oricum teste PCR negative și că drumul de la Aeroportul Internațional „Henry Coandă” până la centrul de testare durează numai două minute. 

Citește mai jos cum justifică medicul faptul că firma căreia i-a oferit consultanță de specialitat transportă în plin val trei al pandemiei oameni care nu se cunosc între ei, îmgrămădindu-i în autoturisme.

 

Pasagerii sunt îngrămădiți într-un microbuz

Newsweek România: De ce ați decis să înființați firma Centrul de Testare Completă SRL?

Dr. Mihail Pautov: Am fost asociat și am participat din postura de consultant pentru fluxurile de testare. Un container se comportă de multe ori, find nou, mult mai bine decât un salon de spital. Ar trebui să nu ne mai gândim că asta ar fi o problemă.

Desigur. Doar că din relatările și pozele menționate, reiese că oamenii sunt transportați de la aeroport la parcare cu autoturisme și microbuze. Pe o banchetă de 2 persoane au fost îngrămădite 3. Respectă acest mod de transport măsurile de protecție anti COVID?

Eu acum nu pot să mă pronunț asupra acelor poze, pentru că nu le-am văzut. Dar transportul în comun, dacă se face cu masca pe față, e sigur. Până la urmă, e același lucru pe care îl faci și în avion. Cei care se urcă în avion, au alți pasageri în stânga și dreapta.

De asemenea, autobuzul cu care ești dus la avion, de la terminal, este mai aglomerat și cu mai mulți oameni decât într-un microbuz.

Fluxurile din centrul respectiv, cât am fost eu acolo și am dat consultanță, sunt sigure. Centru de testare mai sigur decât acela în care tu aștepți, faci înregistrarea în aer liber și intri într-o cameră de recoltare care este destinată doar acestui scop nu există. Nu spun că celelalte nu sunt sigure, dar dacă e să facem o comparație...

Eu și cu familia mea m-aș duce să mă testez fix într-un centru care este astfel amenajat.

Dar v-ați urca într-o mașină cu persoane necunoscute, despre care nu știți dacă sunt pozitive la COVID-19, ca să mergeți la acel centru?

Centru respectiv se află lângă aeroport. Oamenii care se testează lângă aeroport o fac pentru a călători. Deci acolo nu vin oameni simptomatici, care au probleme, care tușesc, care vin să vadă dacă sunt bolnavi sau nu.

Acolo vin oameni care se testează pentru a călători. Și majoritatea celor care călătoresc au deja teste PCR negative. Doar că unele țări cer și acest test antigen valabil cu 4 ore înainte de zbor.

Dumneavoastră unde v-ați urca? În dubița aia cu oameni cu PCR negativ sau în metrou?

Eu înțeleg că oamenii sunt speriați în această perioadă. Dar aceasta a fost singura variantă de testare la aeroport, pănă să se deschidă celălalt centru.

Pacientul putea merge și pe jos.

Firma are un contract cu Aeroportul Otopeni? Cum îi preia din aeroport? Bănuiesc că nu e la racalare, cum făceau pe vremuri taximetriștii pirat.

Nu știu să vă spun. Dar imaginați-vă că aveți un drum de făcut în Amsterdam. V-ați făcut test PCR acum două zile. Știți că sunteți în regulă. Dar la check-in vi se spune că aveți nevoie de un test antigen rapid. Cerința e a statului olandez. Nu-l aveți. Riscați să pierdeți zborul. Și întrebați angajatul de la ghișeu ce să faceți.

Acesta vă oferă o soluție. Singura soluție, acest centru al Centrului de Testare Completă SRL.

Acum, că se deschid mai multe centre, abia atunci se poate vorbi de racolare. Dar până acum era singura soluție.

Dumneavoastră de ce ați ieșit totuși din firmă?

Nu am timp să mă ocup. Mi-a plăcut să mă ocup de proiect, să fac fluxurile. Dar apoi mi-am văzut de medicină.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te