Din ce e alcătuit și cum acționează vaccinul anti-COVID AstraZeneca. Lista reacțiilor adverse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.02.2021 - 18:34
Vaccinul AstraZeneca. Sursa: University of Oxford

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus din familia adenovirusurilor, care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteina din coronavirus. Vaccinul nu conține virusul și nu poate provoca COVID-19.

SHARE

Agenția Națională a Medicamentului a publicat o serie de precizări despre vaccinul anti-COVID AstraZeneca, preluând informații de la Agenția Europeană a Medicamentului, pe care le redăm mai jos: 

- Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de AstraZeneca este alcătuit dintr-un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2.

- Vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19.

- Vaccinul COVID-19 AstraZeneca se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul brațului superior. A doua doză trebuie administrată la interval de 4 - 12 săptămâni față de prima doză. În România, doza a doua a vaccinului AstraZeneca va fi administrată la opt săptămâni distanță față de prima doză

- Vaccinul COVID-19 AstraZeneca acționează prin pregătirea corpului de autoapărare împotriva COVID-19. Această proteină, localizată la suprafața SARS-CoV-2, este necesară virusului pentru a pătrunde în celulele corpului. La administrarea vaccinului, acesta va introduce gena SARS-CoV-2 în celulele corpului. Celulele vor utiliza informațiile genetice pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al pacientului va trata această proteină țintă ca pe un corp străin, producând mecanisme de apărare naturale – anticorpi și celule T (globulele albe din sânge) – împotriva proteinei respective. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar al acesteia va recunoaște virusul și va fi pregătit de atac. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

- Nu au existat efecte adverse suplimentare la cele 345 de persoane care au primit vaccinul COVID-19 AstraZeneca în cadrul studiilor și care au avut anterior COVID-19.

Lista efectelor adverse semnalate la vaccinul anti-COVID AstraZeneca: 

- mai mult de una din 10 persoane: durerea și sensibilitatea la locul injectării, cefaleea, oboseala, durerea musculară, senzația generală de rău, frisoanele, febra, durerile articulare și greața. 

- mai puțin de una din 10 persoane: vărsături și diaree

mai puțin de o persoană din 100: scăderea poftei de mâncare, amețeli, transpirație, dureri abdominale și erupții cutanate

Din 15 februarie, românii vor putea fi vaccinați și cu ser AstraZeneca 

Până în prezent, România a primit 81.600 de doze de vaccin AstraZeneca, dintre care 81.000 de doze au fost distribuite către centrele regionale de stocare, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că ar trebui să mai primim încă 92.400 de doze de vaccin de la AstraZeneca în 12 februarie. 

Imunizarea populaţiei cu vaccinul AstraZeneca va începe, în România, din 15 februarie, CNCAV anunțând că vor fi deschise 180 de centre noi de vaccinare.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată doar  pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te