Dezastru: Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Victor Babeș, închisă de două săptămâni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 11:35
Spitalul Victor Babeș

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală este închisă de aproape două săptămâni, pentru că nu sunt suficienți medici, potrivit Digi24.

SHARE

Conducerea spitalului spune că nu ştie când secţia ar putea fi redeschisă. Pacienţii care ar avea nevoie să fie internaţi la terapie intensivă sunt in special cei care fac meningită. În acest caz, ei trebuie transferaţi la alte spitale din Capitală.

Tot în București trebuie să ajungă şi pacienţii de la Alexandria, Teleorman, care au afecțiuni ale ochilor. Secţia de oftalmologie este închisă de două săptămâni şi se va deschide pe 3 ianuarie, pentru că singurul medic al spitalului este  în concediu de odihnă. 

Criza medicilor din sistemul de sănătate continuă și după majorările salariale ale medicilor și asistentelor. De altfel, sindicaliștii din sănătate au anunțat proteste pentru luna ianuarie, pe fondul adoptării Ordonanței de Urgență 114/2018, sub numele de „Plugușorul Nedreptățiților”. 

În opinia sindicaliştilor, deşi Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creşterea salariilor de bază pentru aproximativ 50% dintre salariaţii din sănătate cu un sfert din diferenţa dintre salariul actual şi nivelul prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022, ea introduce în acelaşi timp o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaţilor din sănătate. Spre exemplu, prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfăşurată în această perioadă tocmai pe cei aflaţi acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populaţiei.

Și președintele Asociației Naționale a Pacienților, Vasile Barbu, a declarat, la Digi 24, că „nu majorarea salariilor la modul oportunist şi nepregătit poate să atragă specialişti în spitale. Cel mai mult îi atrage condiţia de muncă pe un fond de criză de personal medical este foarte greu să gestionezi resursele umane în perioada de sărbători”.

România are nevoie de 15.000 de medici ca să asigure minimul necesar. 700 de localităţi nu au nici măcar doctor de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.