De ce apare și cum poți să scapi de „pielea de găină”. Cine este predispus la această afecțiune?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 21.04.2024 - 08:55
Cum poți să scapi de „pielea de găină” - imagine cu rol ilustrativ Foto: pixabay.com
Cum poți să scapi de „pielea de găină” Foto: pixabay.com

Multe persoane se confruntă cu umflături mici pe brațe și pe picioare, care dau aspectul de „piele de găină”, semnele keratozei pilare. Iată cum poși să previi și să tratezi "pielea de găină".

SHARE

Multe persoane se confruntă cu umflături mici pe brațe și pe picioare, care dau aspectul de „piele de găină”, semnele keratozei pilare. Iată cum poși să previi și să tratezi "pielea de găină".

Cum poți să scapi de „pielea de găină”

Deși umflăturile sunt mici și nedureroase, acestea pot fi deranjante pentru mulți pacienți. Un articol publicat în The New York Times explică cum poate fi prevenită keratoza pilară și cum să o tratăm.

Keratoza pilară este o afecțiune des întâlnită a pielii care poate provoca apariția unor umflături mici și nedureroase pe partea superioară a brațelor, pe coapse și fese, a declarat Dr. Amy Freeman, dermatolog în Millburn, New Jersey.

Umflăturile sunt de obicei de culoarea pielii, dar pot părea roșii sau roz pe tonuri de piele mai deschise și maro sau negre pe tonuri de piele mai închise.

Citește și: De ce sunt periculoase batoanele proteice. Ce conțin ele de fapt

În timp ce aspectul lor poate fi „deranjant”, a spus Dr. Freeman, umflăturile de keratoză pilară sunt inofensive și adesea dispar de la sine. Cu toate acestea, unii oameni pot avea de-a face cu crize de keratoză toată viața lor.

Care sunt cauzele keratozei pilare?

Keratoza pilară apare atunci când keratina, o proteină implicată în formarea părului, a pielii și a unghiilor, se acumulează și, împreună cu celulele moarte ale pielii, blochează foliculii de păr, a spus Dr. Freeman. Aceste blocaje cauzează umflături.

Citește și: Câtă apă trebuie să bei pe zi și în ce cantitate. Beneficiile dezvăluite de nutriționiști

Se estimează că 40% dintre adulți și între 50 și 80% dintre adolescenți au keratoză pilară. Dar dermatologii nu sunt siguri exact de ce unii oameni o dezvoltă.

O teorie este că afecțiunea este cauzată de o mutație genetică care interferează cu capacitatea pielii de a se hidrata în mod natural, a declarat Dr. Shari Lipner, dermatolog la Weill Cornell Medicine din New York. Mutația vă poate face mai predispus la pielea uscată, ceea ce agravează keratoza.

Cine e predispus la această afecțiune?

Persoanele care au eczeme, diabet sau rude apropiate de sânge cu keraroză pilară sunt, de asemenea, mai predispuse la această afecțiune, a spus Dr. Lipner. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu astm, alergii sau greutate corporală în exces, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Deoarece pielea uscată înrăutățește keratoza pilară, este posibil să aveți mai multe puseuri în timpul iernii sau dacă locuiți într-un climat uscat, a declarat Dr. Leslie Baumann, un dermatolog din Miami.

Cum ne putem trata acasă?

Prevenirea pielii uscate este una dintre cele mai bune modalități de a reduce erupțiile și, în general, de a îmbunătăți aspectul keratozei pilare, a spus Dr. Baumann.

Produsele care conțin emolienți (agenți de hidratare) și agenți keratolitici (o clasă de medicamente precum acidul salicilic, acidul lactic și ureea care elimină celulele moarte ale pielii și înmoaie keratina care înfundă porii) sunt cele mai eficiente, a spus Dr. Freeman.

O opțiune convenabilă este de a alege o loțiune hidratantă fără prescripție medicală care conține un agent keratolitic, a spus Dr. Lipner. Academia Americană de Dermatologie recomandă, de asemenea, produse cu alte substanțe keratolitice, cum ar fi acidul glicolic și retinolul.

Aceste ingrediente ajută la netezirea umflăturilor și reduc roșeața, a spus Dr. Freeman, și vor fi mai eficiente dacă le aplicați imediat după duș, când pielea este încă umedă, a adăugat Dr. Lipner, deoarece astfel se poate sigila o parte din umiditate în piele.

Dr. Lipner a sugerat să evitați orice lucru care ar putea să vă irite pielea, cum ar fi folosirea unui exfoliant corporal abraziv sau scărpinarea sau scobirea umflăturilor. De asemenea, cel mai bine este să evitați produsele cu parfumuri și uleiuri, care pot irita pielea și înfundă și mai mult porii, a spus Dr. Lipner.

Poți preveni "pielea de găină"?

Keratoza pilară nu poate fi prevenită, dar unele persoane care o au încă din copilărie vor descoperi că dispare când sunt mai în vârstă. Alții se confruntă cu ea toată viața.

Dacă pielea dumneavoastră este încă plină de umflături și aspră după ce ați folosit produse acasă timp de câteva luni și sunteți deranjat de felul în care arată, Dr. Lipner a sugerat să consultați un dermatolog.

„Există persoane cu keratoză pilară foarte severă, iar hidratarea poate să nu fie suficientă”, a spus ea. Pacienții pot avea, de asemenea, umflături care sunt foarte roșii și uscate și poate chiar pruriginoase.

Eczema și psoriazisul pot semăna cu keratoza pilară, a spus Dr. Lipner. Aceste afecțiuni pot provoca mâncărimi, inflamații, crăpături în piele sau infecții și au nevoie de tratamente specializate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te