Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate

DE Florentina Enache | Actualizat: 10.04.2025 - 14:10
Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate. Ce recomandă doctorii? Atunci când rinichii sunt afectați, întregul organism are de suferit.

SHARE

Rinichii joacă un rol esențial în menținerea stării generale de sănătate prin filtrarea din sânge a deșeurilor, a lichidelor în exces și a electroliților, cum ar fi sodiul și potasiul.

De asemenea, rinichii ajută la reglarea tensiunii arteriale, a producției de globule roșii și a echilibrului calciului în organism.

Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate

Atunci când rinichii sunt afectați, capacitatea lor de a filtra deșeurile și de a menține echilibrul este compromisă, ducând la acumularea de toxine, la retenția de lichide și la un dezechilibru al electroliților.

Acest lucru poate cauza o serie de probleme de sănătate, de la hipertensiune arterială la boli de inimă și oase slăbite. Afectarea rinichilor poate evolua în timp către boala cronică a rinichilor și insuficiență renală.

Cum îți distrugi rinichii fără să îți dai seama. Obiceiuri zilnice care trebuie evitate - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Citește și: Pastila cel mai des folosită de români, pericol pentru sănătate: atacă ficatul, distruge rinichii

Afectarea rinichilor, prin urmare, poate afecta aproape orice parte a corpului dumneavoastră - dar există schimbări simple în stilul de viață pe care le puteți face astăzi pentru a evita să vă afectați rinichii mâine.

Iată șapte obiceiuri care pot dăuna rinichilor și pe care trebuie să le evitați, conform Science Alert.

Utilizarea analgezicelor

Analgezicele antiinflamatoare uzuale fără rețetă, precum ibuprofenul și aspirina, pot deteriora tubulii renali - tuburi mici din rinichi care readuc în sânge substanțele nutritive și lichidele filtrate.

Acest lucru este mai probabil să apară la persoanele în vârstă sau la cele cu alte condiții medicale.

Citește și: ”Aurul lichid”, băutura de doar 5 lei, din 3 ingrediente banale, care îți curăță rinichii și ficatul

Persoanele care au deja boală renală cronică ar trebui să evite aceste analgezice, cu excepția cazului în care au fost prescrise de un medic care poate monitoriza funcția renală. Pentru a reduce riscul de efecte secundare, utilizați analgezicele pentru cel mai scurt timp necesar, la doza recomandată pe ambalaj.

Nu beți suficientă apă

Apa este necesară pentru ca rinichii să elimine deșeurile. Persoanele care nu beau suficientă apă pot risca afectarea rinichilor, în special pe vreme caldă.

Citește și: Pietrele la rinichi pot fi eliminate acum, în România, cu laser. Refacerea durează puţin

Urina concentrată din cauza deshidratării are niveluri mai ridicate de minerale și alte deșeuri - acest lucru crește riscul de calculi renali și infecții urinare, care pot afecta rinichii.

Consumul excesiv de alcool

Rinichii reglează apa din organism. Alcoolul poate deshidrata organismul, ceea ce, prin urmare, modifică modul în care funcționează rinichii. Prea mult alcool poate crește, de asemenea, tensiunea arterială, ceea ce dăunează rinichilor.

Majoritatea oamenilor știu că alcoolul poate contribui la bolile de ficat, dar acest lucru, la rândul său, poate afecta rinichii, deoarece înseamnă că aceștia trebuie să lucreze mai mult.

Fumatul

Majoritatea oamenilor știu că fumatul poate contribui la apariția cancerului și a bolilor de inimă. Dar fumatul poate dăuna direct rinichilor prin mai multe mecanisme. Fumul de țigară conține substanțe chimice toxice, cum ar fi cadmiul, care pot dăuna rinichilor.

Fumatul favorizează stresul oxidativ (când moleculele dăunătoare numite radicali liberi deteriorează celulele din organism) și poate îngusta vasele de sânge și deteriora mucoasa vaselor de sânge, ceea ce poate duce la leziuni renale.

Fumatul crește, de asemenea, riscul altor afecțiuni care pot afecta rinichii, inclusiv diabetul și hipertensiunea arterială. Nu există un nivel sigur de fumat, așa că cel mai bine este să renunțați la fumat cu sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății.

Excesul de greutate

Un indice de masă corporală (IMC) sănătos este cuprins între 18,5 și 24,9. Orice persoana care are o valoare peste acest indice este considerată supraponderală sau obeză. Totuși, aceasta nu este singura măsură a excesului de greutate - și uneori este inexactă.

Circumferința taliei este o bună măsură a grăsimii din jurul mijlocului (obezitate centrală), care se pare că crește riscul de boli de inimă și diabet - două cauze frecvente ale afecțiunilor renale.

Obezitatea ar putea dăuna direct rinichilor prin perturbarea substanțelor chimice din țesutul adipos.

Având o dietă mai sănătoasă împreună cu exercițiile fizice poate ajuta la pierderea kilogramelor, ajutând la menținerea sănătății rinichilor.

Unele cercetări au arătat că activitatea fizică scade riscul de boli de rinichi - propuneți-vă 30 de minute de exerciții aerobice cinci zile pe săptămână.

Alegerea unor alimente mai puțin sănătoase

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt alimente care conțin ingrediente precum grăsimi, zaharuri, săruri și aditivi, inclusiv coloranți artificiali, arome și conservanți, pentru a le da un gust mai bun și pentru a le crește durata de valabilitate.

Aceste alimente sunt legate de diverse probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și diabetul de tip 2.

Recent, a fost legată și de bolile renale. Un studiu american a urmărit 14.000 de adulți timp de 24 de ani. Cei care mâncau multe alimente ultraprocesate aveau un risc cu 24% mai mare de boli de rinichi. Aproape 5.000 dintre aceștia au dezvoltat boli renale cronice.

Dietele bogate în sare (sodiu) pot fi, de asemenea, problematice, în special la persoanele care au deja boli renale. Rinichii filtrează excesul de apă din sânge, având nevoie de un echilibru de sodiu și potasiu.

O dietă bogată în sare perturbă acest echilibru, reducând funcția renală și determinând creșterea tensiunii arteriale, ceea ce supune rinichii la efort și poate duce la afecțiuni renale.

Somnul insuficient

Există unele dovezi care leagă calitatea și durata somnului de bolile renale. Un studiu a arătat că un somn insuficient crește riscul de boală renală cronică.

Cercetările diferă ușor, dar a avea mai puțin de șase ore sau mai mult de zece ore de somn zilnic poate dăuna rinichilor. Somnul optim tinde să fie între șapte și nouă ore pe noapte pentru majoritatea oamenilor.

Factori precum vârsta și istoricul familial sunt în afara controlului dumneavoastră, dar multe obiceiuri pot fi schimbate pentru a ajuta la gestionarea sănătății rinichilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te