Sindicaliștii din Sănătate spun că numărul deceselor din sistemul medical se ridică la 21, aici fiind incluse și decesele înregistrate în sistemul de asistență socială, dar și trei decese pentru care Grupul de Comunicare Strategică nu a mai transmis date specifice.
---
UPDATE: Institutul Național de Sănătate Publică revine cu precizări, după ce sindicaliștii din Sănătate au acuzat că diferă datele colectate de autorități de cele pe care ei le-au strâns. Astfel, INSP precizează, într-un răspuns transmis Newsweek România, că datele actualizate pentru 24 iunie sunt 22 de decese, în care sunt incluse și decesele înregistrate în rândul personalului auxiliar.
Citește precizările INSP aici.
---
„În ceea ce privește numărul decesele din cauza COVID-19, din sectorul de activitate „Sănătate”, acestea sunt număr de 19: 6 asistente medicale; 5 medici; 3 infirmiere; 2 ambulanțieri; 1 îngrijitoare; 1 brancardier; 1 personal auxiliar. Acestor 19 persoane li se adaugă încă 2 cadre medicale din sectorul economic de activitate „Asistență socială”: o infirmieră și un asistent social.
Menționăm că trei persoane nu au cod oficial de deces: două fiind după numărul de deces 1360, ( noi le-am atribuit codurile 1360.01, medicul de la Ambulanța Olt, și 1360.02 infirmiera de la Spitalul din Corabia) deoarece autoritățile din Grupul de Comunicare Strategică nu au mai furnizat date identificabile, pe fiecare cod de deces, ci doar global și astfel nu am putut identifica codul exact, iar unei persoane, asistentă medicală din Botoșani (S. B. M. M.), prima asistentă medicală decedată din SCJ Botoșani ( transferată după două teste negative și decedată la ATI, Spitalul de la Dorohoi,) nu i-a fost atribuit cod. (Noi am atribuit codul 972.01, deoarece a decedat după decesul 972). A nu se confunda cu cazul asistentei medicale, tot de la SCJ Botoșani, L. B., căreia i-a fost alocat un nou cod de deces”, au susținut sindicaliștii din Sănătate, în punctul de vedere trimis Newsweek România.
În ceea ce privește infectările, Solidaritatea Sanitară a spus că „numărul salariaților infectați din sectorul de activitate Sănătate este de 3.102, la care li se adaugă 424 de cadre medicale, salariați în unități din sectorul Asistență socială”.
Traian Palade, reprezentant al Federației, a declarat, pentru Newsweek România, că sindicatul a făcut mai multe adrese către INSP, care au rămas fără răspuns, pentru a corela datele pe care ei le aveau cu cele anunțate public de autorități.
„Noi ținem decesele pe sectorul de activitate – sunt cadre medicale și în sectorul social, acolo sunt două decese și INSP ține totalul – ei v-au dat 11 decese. Sunt mai multe decese. Noi mai avem o suspiciune, un cadru medical din asistență socială, dar nu l-am putut identifica - Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Persoanelor cu Dizabilități a dat un raport, în luna mai, cu două cadre medicale decedate, noi aveam un cadru medical decedat – deși am trimis la ANDPDCA, nu au răspuns”, a mai acuzat Traian Palade.
Institutul de Sănătate Publică a precizat, anterior, pentru Newsweek România, că, până la data de 22 iunie, 11 cadre medicale (șase medici, trei asistente, doi ambulanțieri) infectate cu coronavirus au murit, iar 3.168 de cadre medicale sunt infectate.
Citește și: EXCLUSIV Câți medici s-au îmbolnăvit de coronavirus și câte decese sunt în sistemul medical