Acest tip de cercetare, cunoscut sub numele de studiu de testare pe om, este folosit rar deoarece sunt mulți care critică infectarea indivizilor sănătoși. Dar cercetătorii britanici spun că riscul este justificat, deoarece astfel de studii au potențialul de a identifica rapid cele mai eficiente vaccinuri și de a ajuta la controlul unei boli care a ucis peste 1,1 milioane de oameni în întreaga lume.
„Infectarea voluntară cu un agent patogen cunoscut nu este niciodată o cale ușoară”, a declarat profesorul Peter Openshaw, participant la cercetare. „Cu toate acestea, astfel de cercetări sunt o sursă imensă de informații despre o boală, chiar și una atât de intens studiată cum este COVID-19”.
Astfel de infectări au mai fost folosite pentru a dezvolta vaccinuri pentru boli, inclusiv pentru febră tifoidă, holeră și malarie.
Imperial College a declarat că studiul, care implică voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, va fi realizat în parteneriat cu Departamentul guvernamental pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială, Royal Free London NHS Foundation Trust și hVIVO, o companie care are experiență în efectuarea de teste pe oameni.
Guvernul intenționează să investească 33,6 milioane de lire sterline în cercetare.
Parteneriatul Imperial College intenționează să înceapă cercetarea în ianuarie, cu rezultate preconizate până în mai.
Deși este probabil ca unul sau mai multe vaccinuri să fie aprobate înainte, studiul este necesar, deoarece lumea poate avea nevoie de mai multe vaccinuri pentru a proteja diferite grupuri din populație, precum și de tratamente pentru cei care continuă să se îmbolnăvească, a spus dr. Michael Jacobs, consultant în boli infecțioase la Royal Free London NHS Foundation Trust, care va participa la cercetare.