Polițistul pensionar, fost director general adjunct al Poliției Capitalei, a fost etichetat ca „pacientul 17” și lucra la Amenajarea Domeniului Public Sector 4. În cursul acestei zile, fiul, nora și nepotul polițistului pensionar au fost testați pozitiv la coronavirus.
Cazul polițistului pensionar a bulversat Ministerul Afacerilor Interne iar la ADP Sector 4 s-a declanșat o anchetă epidemiologică. Se estimează că „ pacientul 17” a intrat în contact cu cel puțin 120 de persoane.
Traseul „pacientului 17”
Directorul general al ADP Sector 4, controversatul Marian Goleac, a anunțat că subalternul său, „pacientul 17” în vârstă de 60 de ani, a fost la muncă până în data de 2 martie, zi în care a împărțit mărțișoare. O zi mai târziu, bărbatul s-a simțit rău și s-a prezentat la spital, crezând că are o răceală mai puternică. Polițistul pensionar a revenit la muncă pe 4 martie după care, pe 5 martie, s-a reîntors la spital.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. „având o simptomatologie total diferită faţă de definiţia de caz pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observaţie să solicite efectuarea testului pentru COVID – 19.” Rezultatul testului a ieșit pozitiv.
Bâlbe oficiale ale autorităților
Pe 9 martie, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății Victor Costache a anunțat că polițistul pensionar a venit din Italia. „Era internat la Gerota şi venea din izolare la domiciliu”, a spus ministrul. Însă, în cursul acestei zile, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a anunțat că polițistul pensionar s-a întors pe data 26 de februarie din Israel. „Vă pot confirma la acest moment că a fost plecat din țară, s-a întors în data de 26 februarie din Israel”, a spus Bogdan Despescu.
În schimb, polițistul pensionar le-a spus autorităților că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim. Oare de ce polițistul pensionar a mințit autoritățile?
Anunțul lui Firea
Primarul Gabriela Firea a anunțat pe contul său de socializare că „Încă 3 persoane cu test pozitiv de coronavirus în București. Fiul, nora și nepotul domnului de 60 de ani declarat aseară bolnav de COVID 19. Multă sănătate!”. Ulterior, Grupul de Comunicare Strategică a confirmat informațiile furnizate de edilul Firea. Fiul „pacientului 17” are 32 de ani, nora are 30 ani și este gravidă, iar nepotul are trei ani.
„Astăzi, au fost confirmate 8 cazuri noi de infectare cu COVID-19 (coronavirus), toate în București. Dintre acestea, 3 sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 ieri, 9 martie, în București, unul este contact al primei persoane diagnosticate cu COVID-19 în București, iar 2 au călătorit recent în Israel, unul în Germania și unul în Marea Britanie”.
Ce măsuri s-au luat?
Secretarul de stat Bogdan Despescu a anunțat că „imediat după confirmarea cazului la Spitalul Gerota s-au luat măsuri cu privire la necesitatea unei intervenții rapide. Mă refer la limitarea accesului, interzicerea accesului și verificări de specialitate din partea celor abilitați. Vă asigur că toate persoanele care au intrat în contact cu respectivul pacient vor fi verificate și se vor dispune măsuri în consecință. Măsuri de izolare sau carantinare”. Practic, Spitalul Gerota a intrat în carantină timp de 14 zile, până când tot personalul și pacienții vor fi testați pentru coronavirus. „Se are vedere asigurarea tuturor nevoilor pentru persoanele care sunt carantinate”, a mai precizat Despescu.
Mai mult, autoritățile au demarat verificări și la „nivelul altor entități unde își desfășoară activitatea persoanele cu care a intrat în contact pacientul se dispun măsuri de limitare/izolare. În funcție de specificul cazului și constatările specialiștilor. Informația cu privire la zona de unde a revenit în România a fost comunicată spre miezul nopții de ieri”.