Consumul de usturoi combate pierderile de memorie și ar putea scădea riscul de Alzeihmer

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.04.2019 - 20:00

Consumul de usturoi ar putea reduce riscul de a avea probleme de memorie mai târziu în viață, potrivit oamenilor de știință.

SHARE

Speciaștii încă nu știu ce cauzează Alzheimer, această afecțiune neurodegenerativă, și nu există tratamente care să o elimine, ci doar medicamente care îi încetinesc ritmul.

Prin urmare, cercetătorii au vrut să investigheze rolul pe care sistemele noastre digestive îmbătrânite îl joacă în dezvoltarea problemelor de memorie și dacă un compus organic din usturoi numit „sulfură de alil” ar putea contribui la prevenirea declinului. Sulfura de alil are multe beneficii pentru sănătate și este cunoscută pentru agenții de detoxifiere, au scris autorii studiului.

Referindu-se la microbii care populează corpul uman, co-autorul studiului, dr. Neetu Tyagi de la Universitatea din Louisville, a explicat: „Diversitatea microbioterapiei este diminuată la vârstnici, o etapă a vieții când boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson pot apărea, iar memoria și abilitățile cognitive pot scădea. Vrem să înțelegem mai bine modul în care schimbările în microbiota intestinului se referă la îmbătrânirea asociată declinului cognitiv”.

Oamenii de știință au administrat șoarecilor de 2 de ani - echivalentul oamenilor cu vârste între 56 și 69 de ani - sulfura respectivă, apoi au comparat abilitățile de memorie cu cele ale șoarecilor de 4 luni și ale șoarecilor de 2 ani care nu au luat compusul.

Șoarecii care au luat sulfura de alil au avut aptitudini de memorie mai bune, atât pe termen scurt cât și pe termen lung, iar bacteriile intestinale au fost mai sănătoase în comparație cu șoarecii de aceeași vârstă care nu au luat aceste chimicale.

Echipa consideră că problemele de memorie ar putea fi cauzate de faptul că factorul natriuretic derivat din neuron (NDNF) nu este exprimat pe deplin la șoarecii mai în vârstă, deoarece animalele care au luat suplimentul de usturoi au avut o expresie mai mare a genei.

Dr. Jyotirmaya Behera, care colaborează cu Tyagi, a comentat: „Constatările noastre sugerează că administrarea dietei de usturoi care conține sulfura de alil ar putea ajuta la menținerea microorganismelor intestinale sănătoase și îmbunătățirea sănătății cognitive la vârstnici".

Studiul a fost prezentat în cadrul reuniunii anuale a Societății Fiziologice Americane, în timpul reuniunii 2019 Experimental Biology. Prin urmare, munca nu a fost publicată într-un jurnal revizuit de colegi.

Dr. James Pickett, șeful departamentului de cercetare al Societății Alzheimer, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Newsweek: „Există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că există o legătură între sănătatea creierului și a intestinului, deci este interesant să vedeți noi cercetări în acest domeniu .

Acest proiect este în fază incipientă și se realizează numai la șoareci, deci nu putem spune că a mănâncă usturoi reduce problemele legate de vârstă sau afectează sănătatea intestinului în această etapă. Investim în cercetare pentru a examina modul în care bacteriile din intestin pot influența funcția creierului și sănătatea. Între timp, ceea ce știm este că ceea ce este bine pentru inimă este bun pentru cap - o dietă sănătoasă și variată și un număr suficient de exerciții fizice pot contribui la reducerea riscului de demență".

Într-un studiu separat publicat anul trecut, cercetătorii au descoperit că ceea ce o persoană de vârstă mijlocie mănâncă nu crește riscul de a dezvolta demență în cursul îmbătrânirii. Dar experții au sugerat că rezultatele nu sunt o lumină verde pentru a mânca alimente nesănătoase.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te