Acest lucru se întâmplă atunci când două versiuni diferite ale virusului infectează aceeași celulă și apoi fac schimb de gene în timp ce se reproduc, dând naștere unei noi variante.
Varianta hibridă - Kent B.1.1.7 și variantă californiană B.1.429 - care nu a primit încă o denumire proprie, este deocamdată unică, dar epidemiologii se tem că există mai multe cazuri nedetectate.
Experții sunt îngrijorați deoarece tulpina hibridă poartă mutații care fac virusul mai transmisibil și mai mortal și s-ar putea să fie mai rezistentă la imunizarea prin vaccinurile actuale.
Cercetătorii au avertizat că aceste evenimente sunt posibile, dar le-au catalogat ca „puțin probabile”, deoarece necesită condiții foarte specifice și o coincidență a evenimentelor. Cel mai probabil, se întâmplă în timpul unor focare mari.
În acest caz, o serie de mutații care se potrivesc cu cele din variantele Kent și California au apărut în același loc simultan.
Nu există detalii despre pacient și nu este clar dacă această combinare rară s-a întâmplat la acesta sau dacă a contractat hibridul de la alt bonav.
Mutațiile care caracterizează varianta Kent ar fi putut face recombinarea mai probabilă, cred epidemiologii care au descoperit-o.
Una dintre ele - N501Y, care se găsește în varianta Kent - face ca virusul să se răspândească mai repede, deci crește riscul de infectare al cuiva.
Și o alta, E484K, face ca imunitatea la infecțiile anterioare sau la vaccinuri să fie mai puțin eficientă, crescând riscul ca sistemul imunitar să nu aibă un răspuns semnificativ.