duminică 05 octombrie
EUR 5.0889 USD 4.3349
Abonează-te
Newsweek România

Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor

Data publicării: 08.10.2021 • 18:35 Data actualizării: 08.10.2021 • 18:41
Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor. / Foto: fdiforum.net
Colorantul alimentar E171 (dioxid de titan), interzis în UE de la jumătatea anului viitor. / Foto: fdiforum.net

Statele membre ale Uniunii au aprobat propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar începând din 2022, potrivit unui al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Dioxidul de titan este utilizat ca şi colorant în mai multe produse, precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe şi bulionuri, potrivit sursei.

Propunerea Comisiei Europene de interzicere a utilizării acestei substanţe se bazează pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special deoarece temerile cu privire la genotoxicitatea sa nu pot fi excluse, se precizează în comunicat.

Citește și: Evaluarea pariorilor: România nu va bate Germania nici dacă joacă de 25 de ori. Cele mai tari cote

Propunerea Comisiei Europene urmează să intre în vigoare la începutul anului 2022, dacă va primi şi aprobarea Consiliul şi Parlamentului European până la finalul anului curent.

Ulterior, din 1 ianuarie 2022, se va aplica iniţial o perioadă de eliminare treptată de 6 luni, după care va intra în vigoare interdicţia totală de utilizare a dioxidului de titan în produsele alimentare.

Citește și: Primarul Brașovului interzice, în premieră, startul curselor auto din centrul orașului

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a subliniat că decizia interzicerii E171 a fost luată pe baza unor informaţii ştiinţifice solide.

"Siguranţa alimentelor noastre şi sănătatea consumatorilor noştri nu sunt negociabile. În prezent, acţionăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date ştiinţifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanţă chimică utilizată în alimente", a menţionat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, citat în comunicat.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră